Пожарът край Розино навлезе дълбоко в планината, тази сутрин натам

...
Пожарът край Розино навлезе дълбоко в планината, тази сутрин натам
Коментари Харесай

Само за ден седем пожара се разгоряха край Карлово Снимки

Пожарът край Розино навлезе надълбоко в планината, тази заран натам се насочиха 30 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада, с цел да потушат пламъците. В момента огънят е надалеч от селото, само че нощес покрай къщите край гората още веднъж се стелеше пушек. Пожарникари съумяха да угасят огнищата и хората се успокоиха. Вчера обаче към 14 часа се възпламениха сухи треви и шубраци сред Розино и Кърнаре и екип на пожарната трябваше да се оправя и с този пожар.



Вчера към 14.00 часа на оставаха единствено две огнища на пожара, разразил се в понеделник, 2 август край Розино. Те бяха в приблизително високата – североизточна част на Стара планина, край Розино, заяви кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов, който се срещна на място със обстановката. В гасенето вземат участие пожарникари от районен съд ПБЗН Карлово, чиновници на ДГС с. Розино, военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада и доброволци. В момента пожарът се управлява от пожарникари и военни, напомни Кабаиванов.



Както „ Марица “ писа в понеделник на територията на община Карлово породиха няколко огромни пожара. Освен в Розино пожар имаше и в землището на Клисура, който бе бързо сподавен от чиновници на районен съд ПБЗН – Карлово.



В Розино се разгоряха две огнища, в гасенето на които участваха пожарни коли от районен съд ПБЗН Карлово и районен съд ПБЗН Пирдоп, модулно формирование за гасене на пожари от 61-ва Стрямска механизирана бригада, доброволни формирования от Пловдив и София, чиновници от ДГС Розино и хеликоптер „ Кугър “ от Авиобаза „ Крумово “.

Пожар породи сред селата Московец и Каравелово, лумнал от запалени бали плява и сподавен от пожарникари от гр. Хисар, горски чиновници и доброволци от с. Каравелово.

В Христо Даново горяха розови градини, огънят беше сподавен от пожарникари на районен съд ПБЗН Карлово. Не се наложи присъединяване на доброволци, оборудвани от Община Карлово, тъй като пожарът не стигна землището на селото.

Във вилната зона на Калофер изгоря вила. Пожарът беше бързо локализиран и сподавен от пожарникари на районен съд ПБЗН Карлово.



В Кърнаре се възпламени и изгоря плевня и част от къща. Огънят беше сподавен от чиновници на районен съд ПБЗН Карлово.

При зародилите общо 7 огромни пожара на територията на община Карлово няма потърпевши хора, нанесени са материални вреди и провали на горския фонд.

Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов благодари на всички, присъединили се в гасенето на пламъците, зародили на територията на общината на 02.08.2021 година Той приканва популацията да бъде внимателно и да съблюдава прецизно законовите разпореждания в пожароопасния сезон и заповедите за пожарна сигурност.

Кабаиванов издаде Заповед № РД – 328 от 26.04.2021 година за обезпечаване на пожарна сигурност, попречване и основаване на организация за гасенето на пожари в горските територии на общината и Заповед № РД – 359 от 15.05.2021 година на кмета на Община Карлово за запазване на земеделските земи от пораждане на пожари.

Снимки от пожара край Розино от Фейсбук
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР