Погребението на руския опозиционен лидер Алексей Навални ще се състои

...
Погребението на руския опозиционен лидер Алексей Навални ще се състои
Коментари Харесай

Хронология на края: Светът се прощава с опозиционера Навални

" Погребението на съветския опозиционен водач Алексей Навални ще се състои през днешния ден в Москва. Това заяви неговата говорителка Кира Ярмиш в обществената мрежа X в сряда.
Малко след нейната обява брачната половинка му Юлия Навалная се изправи пред Европейския парламент в Страсбург. В нейна прочувствена тирада тя изрази опасенията си по тази причина по какъв начин ще протече траурната гала.
„ Погребението би трябвало да се състои в петък и към момента не съм сигурна дали ще бъде спокойно, или полицията ще задържи тези, които са пристигнали да се сбогуват с мъжа ми ”, уточни тя.
Припомняме, че на 16 февруари 2024 година  руската работа, която дава отговор за пандизите, заяви, че опозиционният лидер е мъртъв. „ В поправителна колония № 3 наказаният А. А. Навални се почувствал зле след разходка, като съвсем незабавно изгубил схващане ", се споделяше в изказването.
Според думите им на място неотложно са пристигнали медицински екипи, само че с цел да потвърдят гибелта на Навални. 
След новината последва вълна от неразбиране и обвинявания. Mайката на Алексей Навални - Людмила oтказа да повярва, че синът ѝ е мъртъв. „ Не желая да слушам никакви съболезнования. Видяхме сина ми в колонията на 12 февруари - беше жив, здрав, радостен “, добави тя.
„ Не знам дали да имам вяра, или не на тази ужасна вест, която получаваме единствено от съветски държавни източници ”. Това бяха първите думи на брачната половинка му Юлия Навалная.
Говорителят на Навални Кира Ярмиш заяви, че нямат удостоверение за гибелта му.
Редица проверяващи журналисти и държавници показаха сериозните си позиции и опасения. 
Българският министър-председател Николай Денков направи изказване от Конференцията в Мюнхен. " Това е тъжна вест, Навални е знак, той е е знак от години на битката против диктатурата в Русия, битката за свободно слово, на битката против това, че не може човек да бъде затварян поради това, че има друго мнение ”.
" Каквото и да е мнението ви за Алексей Навални като политик, той преди малко беше брутално погубен от Кремъл. Това е реалност и нещо, което би трябвало да знаем за същинската същина на настоящия режим в Русия ", заяви латвийският президент Едгарс Ринкевич в обществената мрежа X.
Леонид Волков, бивш началник на политическата организация на Алексей Навални, реагира остро на информацията. " Ако това се окаже истина обаче, то няма да е тъй като Навални е умрял, а тъй като Путин го е умъртвил. Не имам вяра на нито една тяхна дума ", написа той в X.
Съединените щати заявиха, че гибелта в пандиза на съветския опозиционен лидер е " ужасна покруса ". Американският държавен секретар Антъни Блинкен уточни, че Русия носи отговорност за случилото се.
Франция твърдеше, че Навални е платил с живота си за съпротивата си против „ потисничеството “ при Путин. „ Алексей Навални заплати с живота си за своята съпротивата против система на подтисничество “, сподели френският външен министър Стефан Сежурне на X.
" Руският президент Владимир Путин се опасява от всякаква конкуренция " и схваща единствено от принуждение ", заяви ръководителят на президентскатa администрация в Украйна Андрий Йермак след известието за гибелта в пандиза на съветския опозиционер.
" Алексей Навални се бореше за полезностите на свободата и демокрацията ", написа в Х председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.
„ Светът загуби герой, чиято храброст ще се помни за генерации напред ”. Така председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира новината.
Премиерът на Великобритания Риши Сунак също реагира: " Това е ужасна вест. Като най-яростен бранител на съветската народна власт, Алексей Навални показва невероятна храброст през целия си живот. Мислите ми са със брачната половинка му и с народа на Русия, за който това е голяма покруса ".
Външният министър на Полша Радослав Сикорски съобщи, че Навални е „ воин и знак за всички съветски демократи “. „ Той беше наказан в развой по подправени обвинявания. Беше изпратен в пандиза, където живееше в ужасни условия. Владимир Путин е виновен за всичко това “, споделя той.
" Държа Русия виновна за това. Лошите условия, при които Навални е бил държан в пандиза в продължение на години, без достъп до здравната помощ, от която се нуждае - това е още едно удостоверение за голямата грубост на съветския режим. Смъртта му потвърждава, че опълчването на Путин е изцяло невъзможно и безусловно животозастрашаващо ", заяви премиерът в оставка на Нидерландия Марк Рюте.
Вечерта на 16 февруари хиляди хора се събраха пред посолствата на Русия със фотоси и цветя за опозиционния водач. Властите в Москва издадоха предизвестия против свикването на демонстрации. Градският прокурор на съветската столица съобщи, че апелите за всеобщи митинги са нарушаване на закона.
Последваха бдения и митинги в десетки градове в Европа и Северна Америка. Телевизионния ефир и интернет страниците на най-големите международни медии са пълни с информация кой беше Алексей Навални и по какъв начин се трансформира в най-известния опозиционер във Федерацията. А в самата Русия новината беше съвсем изцяло пренебрегната и се загатваше единствено по отношение на изявления на хора от властта.
Последваха дни в незнание. Тялото на Алексей беше арестувано от съветските управляващи, съобщи екипът му. Майката на Навални отиде в сибирския затвор, където той умря, само че не съумя да види сина си там. „ Подиграха се с тялото му, подиграха се и с майка му ”, разяснява Юлия Навалная във връзка със случая.
Междувременно над 400 души бяха задържани, до момента в който отдаваха респект на Алексей Навални в Русия. Неизвестни в черни облекла премахваха цветята, които жителите оставяха в негова памет. Властите поставиха старания да спрат почитането на паметта му.
Главното ръководство на Министерство на вътрешните работи на Москва издаде заповед да се идентифицират всички, които поставят цветя в памет на ненадейно умрелия 47-годишен опозиционер.
Три дни след гибелта му съветските следователи удължиха следствието по случая. " Не е известно какъв брой време ще продължи. Причината за гибелта към момента е " неустановена ". " Те лъжат, играят за време и даже не го крият ", съобщи говорителката на Навални Кира Ярмиш.
На 22 февруари Майката на Алексей Навални заяви, че е видяла тялото на сина си. Людмила Навалная упрекна съветските управляващи, че я принуждават да организира частна погребална гала без опечалени.
Руските следователи заплашиха да погребат Алексей Навални на територията на затворническата колония, където той умря, в случай че фамилията му не се съгласи да провежда закрито заравяне, заяви екипът на опозиционния водач.
Два дни по-късно тялото на Алексей беше предадено на майка му.
На 26 февруари 2024 година началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, представен от организация УНИАН съобщи: " Може би ще ви отчайвам, само че от това, което ни е известно, Навални в действителност е умрял от естествена гибел - от тромб ".
На идващия ден юристът на съветския опозиционен водач беше задържан в Москва. Според съветски медийни източници Василий Дубков е бил арестуван за " нарушение на публичния ред ". Руските управляващи към момента не са удостоверили ареста на Дубков.
Два дни преди погребението на Навални брачната половинка му държа тирада пред Европейския парламент в Страсбург.
„ Путин би трябвало да дава отговор за това, което направи с моята страна, за това, което направи на една прилежаща, мирна Украйна. Той би трябвало да отговоря за това, което направи на Алексей. Съпругът ми няма да види каква ще бъде красивата Русия на бъдещето, само че ние би трябвало да я забележим. Аз ще направя всичко допустимо, с цел да осъществявам неговата фантазия - злото да отстъпи и бъдещето да пристигна ”, съобщи тя.
Ден преди погребението на Алексей Навални екипът му съобщи, че погребалните служби отхвърлят да транспортират тялото му до църква в югоизточната част на Москва. Два часа по-късно тялото му би трябвало да бъде заровено в близкото Борисовско гробище.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР