Погребението на бившия президент на Зимбабве - дългогодишен лидер на

...
Погребението на бившия президент на Зимбабве - дългогодишен лидер на
Коментари Харесай

Погребението на Робърт Мугабе ще се забави с месец, строят му мавзолей

Погребението на някогашния президент на Зимбабве - дълготраен водач на страната след свалянето на расисткия режим на бялото малцинство през 1980 година, ще се забави минимум с месец. През това време би трябвало да му бъде издигнат специфичен пантеон на видно място в гробището на националните герои, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Това следващият епизод от трагичния спор сред неговото семейство и настоящия водач на страната Емерсън Мнангагва - в миналото приближен заместител на Мугабе, който след това оказа помощ на армията да го смъкна от власт през 2017 година

Решението да се построи ново постоянно жилище за починалия водач, който умря на 95 година в болница в Сингапур предходната седмица, бе взето след дълги съвещания с авторитетни племенни вождове, сподели пред кореспонденти в Хараре нощес племенникът на някогашния президент - Лио Мугабе, представен от АП.

Съобщението пристигна след под напрежение ден на спорни догадки къде, в последна свметка, ще бъде положен за безконечен покой създателят на страната. Неговата вдовица Грейс Мугабе настояваше за непретенциозно частно заравяне вместо за обилен държавен парад и полагане на починалия в елементарен гроб паралелно до другите национални воин, както предвиждаше държавното управление.

" Изграждането (на мавзолея) ще отнеме към 30 дни, - сподели Лио Мугабе. - " Погребение няма да има, до момента в който то не завърши. " Според него фамилията е задоволено от постигнатото решение.

Президентът Мнангагва удостовери проектите за създаване на солидна структура като финален дом за Мугабе. " Ние строим пантеон за нашия баща-основател на върха на хълма в гробището на героите, - сподели той по държавната телевизия нощес. - Ние ще правим погребението, когато градежът на мавзолея завърши. "

Гробището на героите е непокътнато за най-висши представители на ръководещата партия Африкански народен съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ), съдействали за слагане завършек на бялото колониално ръководство. Мугабе персонално ръководеше строителството му по план на архитекти от Северна Корея. В гробището се издига величествен монумент, който съставлява статуя на партизани.

Там е заровена и първата жена на Мугабе - Сали, и до нея имаше непокътнато място за него. Сценарият обаче бе изменен. Семейството на покония президент и племенните вождове се сплотиха към концепцията за пантеон на място, което е по-високо от останалите гробове.

Тези разногласия бяха необятно отразени в локалните медии. " Предаденият Мугабе в битка с Мнангагва от ковчега си ", писа в големо заглавие на първа страница вестник " Зимбабве индипендънт ".

Междувременно ковчегът с тленните остатъци на починалия водач втори ден бе изложен за поклонение на столичния стадион " Руфаро ", където опечалени се редяха на опашка, с цел да отдадат респект на Мугабе. През първия ден измежду чакащите на опашка там настана навалица и няколко души бяха ранени.

Очаква се през днешния ден няколко африкански държавни глави и други публични лица да участват на държавна траурна гала на националния стадион в Хараре. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР