Подводницата с петимата пасажери се издирва от неделя насам. Плавателният

...
Подводницата с петимата пасажери се издирва от неделя насам. Плавателният
Коментари Харесай

Какво знаем за изчезналата подводница Титан и какво не

Подводницата с петимата пасажери се търси от неделя насам. Плавателният съд е благосъстоятелност на компанията OceanGate Expeditions, която предлага опцията на платежоспособни туристи и на откриватели на " Титаник " да доближат до останките от светвноизвестния лайнер. По данни на компанията притежател " Титан " е една от доста дребното подводници, които могат да отведат хора на няколко хиляди метра дълбочина.

Запасите от О2 на " Титан " стигат за 96 часа, т.е. до четвъртък. Експерти и към този момент пътували с " Титан " пасажери споделят, че той няма избавителна капсула, показва АРД.

Кои са хората на борда

Вече се знае, че измежду пасажерите е и френският специалист по " Титаник " Пол-Анри Нарголе. От OceanGate Expeditions обявиха, че и изпълнителният шеф на компанията Стоктън Ръш е на борда.

По-рано беше оповестено, че другите пасажери са английският предприемач и авантюрист Хамиш Хардинг, както и пакистанският бизнес-консултант Шахзада Дауд и неговият 19-годишен наследник. По-рано американската брегова защита бяха съобщили, че търсените са един " водач " и четирима пасажери.

Къде и по какъв начин се реализира търсенето

Досега няма диря от подводницата, само че във вторник с помощта на сонар бяха регистрирани звуци, които могат да се оприличат на почуквания на всеки 30 минути, осведоми в Туитър американската брегова защита, представена от АРД.

Спасителите търсят подводната лодка с голям брой самолети, кораби и сонарни буйове, които биха могли да засекат шумове на дълбочина до 4000 метра. Издирвателната интервенция е под управлението на американската брегова защита в Бостън, която сътрудничи с канадски избавителни екипи. Първоначално бе огледана повърхността на океана, само че от вторник насам напъните са съсредоточени върху търсенето под вода, съобщи комендантът Джон Моугър.

Същевременно американските военно-морски сили са изпратили към канадското крайбрежие оборудване, което би могло да извади подводницата, изяснява АРД. То се споделя е " Фадос ", а потенциалът му е за изкарване на повърхността на тежки до 27 тона потънали плавателни съдове или самолети. " Фадос " обаче ще влезе в приложимост, единствено в случай че подводницата " Титан " бъде открита. Франция пък е изпратила към района специфичен транспортен съд с робот за гмуркане, който може да работи на доста огромна дълбочина.

Пътуващите в изчезналата подводна капсула са желали да доближат до останките от лайнера " Титаник " на дъното на океана.Снимка: Oceangate Expeditions/PA Media/dpa/picture alliance

Изданието напомня, че останките от " Титаник " се намират на дълбочина от 3800 метра на към 684 километра южно от канадския остров Нюфаундленд.

Какво съставлява " Титан "

С " Титан ", който има дължина 6,40 метра и тежи 10,4 тона, могат да пътуват петима пасажери. Неговото обслужване е елементарно, а стените му се отопляват, защото на огромна дълбочина водата е доста студена. Овалните илюминатори в предната му част разрешават да се огледа " Титаник " благодарение на прожектори, изяснява АРД за плавателния съд.

Принципно става дума за батискаф, а не за подводница, защото " Титан " не се движи със лични сили. Пплановете са предвиждали след откарването му с огромния съпътстващ транспортен съд " Polar Prince " до мястото, където е потопен " Титаник ", където той да навлезе за няколко часа надълбоко под водата.

Колко сигурен е " Титан "

В изявление за " Хесише Руднфунк " Артур Лойбл, който е член на немското сдружение " Титаник " и преди две години е пътувал с " Титан " декларира, че механически проблеми не липсват. Едно от спусканията в дълбочина е било прекратено на 1600 метра заради механически проблеми. Освен това имало проблеми със зареждането на батерията, което забавило едно от спусканията. " Батерията и електричеството се дискутираха още през цялото време ", споделя Лойбл.

По информация на " Ню Йорк Таймс " специалисти от сектора от години изразявали угриженост във връзка с сигурността на " Титан ". " Опасяваме се, че настоящата пробна задача на OceanGate Expeditions би могла да докара до отрицателни резултати (от лимитирани до катастрофални) ", пишат те в писмо от 2018-а година, публикувано от вестника.

Това, което не знаем

Не е известно дали подводницата в това време е локализирана. Дори обаче да е по този начин, избавителната интервенция би била доста комплицирана, както показва английският океанограф Саймън Боксал. Има прекомерно малко плавателни съдове, които биха могли да оперират на такава дълбочина и да проведат сходна задача.

Причината за случая също е неразбираема. Вероятно е " Титан "  да е затънал някъде към потъналия лайнер. Край него в дълбочина има огромно количество парчета. Експертите допускат, че спасителите биха могли да се затруднят доста да засекат там " Титан ".

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Мегалайнерите ще стават все по-сигурни

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР