Подвариантът BA.2 на разновидността Омикрон на новия коронавирус е по-силно

...
Подвариантът BA.2 на разновидността Омикрон на новия коронавирус е по-силно
Коментари Харесай

Омикрон има много по-опасен подвариант

Подвариантът BA.2 на разновидността Омикрон на новия ковид е по-силно инфектиран от „основния“ BA.1 и по-способен да се популяризира измежду имунизирани хора, откри датско проучване, представено от Ройтерс.

Проучването, анализирало инфекциите допълнително от 8500 датски семейства сред декември предходната година и януари тази година, открива, че е 33 на 100 по-вероятно хората, инфектирани с подварианта BA.2, да популяризират инфекцията спрямо хората, инфектирани с подвариант BA.1.

На „оригиналния“ вид BA.1 се дължат 98 на 100 от всички случаи с Омикрон, само че неговата вариация BA.2 бързо се е трансформирала в преобладаваща в Дания и „детронира“ BA.1 през втората седмица на януари.

„Нашето умозаключение е, че Омикрон ВА.2 е доста по-заразен от ВА.1 и има имуно-инвазивни качества, които в допълнение понижават защитния резултат на имунизациите против инфекцията“, споделят създателите на проучването от изследователския институт „Statens Serum Institut“, университета на Копенхаген, Статистическия институт на Дания и Техническия университет на Дания.

„Ако сте бил изложен на Омикрон ВА.2 в семейството, е 39 на 100 по-вероятно да се болестите в границите на седем дни. Ако сте били в контакт с ВА.1, вероятността е 29 на сто“, сподели ръководителят на проучването Фредерик Плеснер пред Ройтерс.

Резултатите сочат, че BA.2 е към 33 на 100 по-силно инфектиран от BA.1, сподели той. Случаи с BA.2 са регистрирани в Съединени американски щати, Англия, Швеция и Норвегия, само че в по-малка степен спрямо Дания, където подвариантът е виновен за близо 82 на 100 от случаите на зараза.

Изследването е посочило, че BA.2 относително по-често от BA.1 заразява изцяло имунизирани и хора с бустерни дози ваксини, което е знак за „имуно-инвазивните свойства“ на подварианта.

Въпреки това имунизациите имат значима роля, защото изцяло имунизираните и тези с бустерни дози по-рядко се заразяват и популяризират който и да е от подвариантите спрямо неимунизираните, споделят откривателите. Предварителни резултати сочат, че няма разлика в броя хоспитализации при случаите на ВА.1 спрямо ВА.2.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР