Подценяван и пренебрегван, вотът на българите в чужбина изненадва от

...
Подценяван и пренебрегван, вотът на българите в чужбина изненадва от
Коментари Харесай

Обрат на вота в чужбина. Пет изненади

Подценяван и подценяван, вотът на българите в чужбина изненадва от сутринта и партиите, и анализаторите. До 16 ч. се откроиха три огромни изненади.

1. Рекорден избор в Турция

Въпреки всички предварителни изказвания на Външно министерство, че сънародниците ни в Турция може и да не са изключително дейни, опашките пред урните от сутринта удивиха всички.

Хората се подредиха да пускат бюлетини още в  6.40 ч.

Напрежението се повишава, тъй като до последно Външно министерство обявяваше, че чака не повече от 20 000 души като се позоваваше на авансово подадените заявления. Както нормално обаче хората в деня на вота идват с попълнени заявления. Според доброволците- наблюдаващи, които наблюдават за процеса в Югоизточната ни съседка, допустимо е до края на деня да гласоподават 70 000 души.

В Турция бяха разкрити 35 секции.

2. Младите изпълниха секциите в Западна Европа

Младите българи в Западна Европа изпълниха секциите. Facebook се наводни от фотоси на опашки пред урните в Лондон, Мюнхен, Барселона.Особено мощен е ползата младите в Мюнхен. „ Аз чаках близо час и половина, с цел да дам своя глас. Нямаше безусловно никакво напрежение измежду хората на опашката, която беше дълга над 300 метра ", споделя старозагорката Любомира Иванова за Dariknews. И добави: " Направи ми усещане, че да гласоподават през днешния ден бяха пристигнали най-вече младежи, студенти. “.

Тази година изборните секции в Германия са 69. Мюнхен е градът с най-вече подадени заявки за гласоподаване - 1193. Документът се разпечатва и при гласуването се подписва пред комисията.

3. 2000 на опашки в Англия макар локдауна

Опашки в Лондон извиха сънародниците макар локдауна. От ранни зори искащи да гласоподават се подредиха в дълга колона пред посолството ни в английската столица.

На една от опашките пред секцията в Сътън имаше към 2000 души. Гласували описаха, че са чакали към два, три часа с цел да упражнят правото си на глас. Властите в Сътън даже насочиха публично предизвестие, че може да преустановят гласуването поради противоепидемичните ограничения, съобщи бТВ.

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите въз основата на четири съществени критерия: брой на подадени заявки за гласоподаване, брой на импортирани документи са уседналост по райони, географско систематизиране и брой на гласувалите в предходни избор, съобщи БГНЕС.

На някои българи из се наложи да пътуват по-дълго време до утвърдените секции, само че това не ги отхвърли. И те макар неудобствата се включеха в гласуването. Най-много са изборните секции в Лондон – 13.

4. 40 минути чакат в Барселона

По 40 минути чакаха българите в Барселона, с цел да пуснат бюлетина, само че това не ги отхвърли от гласуването. В цяла Испания са подадени рекорден брой заявки за гласоподаване - 7778. Следобед се чака усилване на изборната интензивност, което евентуално ще докара до скупчвания и на други места като Мадрид и Валенсия.

5. За кого ще отиде студентският избор

За кого ще отиде гласът на младите българи в Западна Европа и Съединени американски щати е огромният въпрос, настояват социолози. Досега за този избор главно се бореха градската десница и ГЕРБ. Но на тези избори и двете партии получиха огромна конкуренция в лицето на Слави Трифонов. За гласа на младите българи зад граница се бори и Цветан Цветанов. Развръзката ще пристигна на 5 април, когато завършва и последния избор на сънародниците ни зад граница - този на българите в Чикаго.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР