Подстригването е 15 лева, с музикален съпровод 20. Как предпочитате?

...
Подстригването е 15 лева, с музикален съпровод 20. Как предпочитате?
Коментари Харесай

Данък авторско право. Сериозно ли?

" Подстригването е 15 лв., с музикален акомпанимент 20. Как предпочитате? " Това към този момент е първият въпрос на притежатели на фризьорски салони, откакто страната налази този бизнес, тъй като пускал музика по времето, когато работи с клиенти.
И той няма да бъде първият. С промени в Закона за авторските права всеки търговски обект, даже и да е елементарна баничарница, в която хората слушат Азис, до момента в който месят тесто и продават банички, би трябвало да заплаща за авторски права, тъй като слуша музика не за персонална приложимост, а /цитирам/ за привличане на клиенти. Същото важи и за селски хоремаг, където звучи Преслава, а хората нормално пазарят самун и олио на вересия, до момента в който вземат новата пенсия. И тъй като магазинът е единствен в селото, едва ли притегля клиентите тъкмо с музика.
Това условие е написано напълно съществено с измененията в Закона за авторско право, а инспекторите на Министерството на културата даже обикалят дружно с полиция обособени салони и СПА-центрове, с цел да ги предупредят, че в случай че желаят да слушат музика, би трябвало да си я пускат единствено през слушалки. Нищо, че това може да е БНР, което към този момент е платило авторски права, с цел да пуска въпросната музика. Нищо, че въпросната музика я има и в youtube, където никой не заплаща. Нищо, че на Род Стюарт да вземем за пример може да не му пука за това какви доходи ще му донесат българските фризьорски салони, макар че една смяна в прическата би му била от изгода. Или че на някоя млада българска група повече би й се желало да звучи там гратис, нима някой я забележи.
Ама Вие съществено ли, министър Банов? Зарязахте по време на Ковид-19 десетки свободни актьори без никакви приходи и без обезщетения на произвола на ориста. И даже самичък предложихте да затворят всички обществени музикални и театрални прояви, а в този момент взе да Ви пука за авторски права и за приходи на актьори? Вярно, измененията в Закона са признати, основно тъй като страната в действителност я бива да реализира резултати, граничещи с тоталния парадокс. И, в случай че нелепостта можеше да лети, на покрива на някои министерства към този момент щяха да са издигнати летища, а на мястото на някогашната петолъчка на Народното събрание щеше да има площадка за " Боинг ".
Но за какво същата тази страна набута пари незабавно след изключителното състояние на заведенията за хранене, които първи бяха задължени да съблюдават наредбите за авторски права, и остави тъкмо фризьори, козметици и квартални търговци да заплащат за авторско право на музиката, която звучи в магазините им. Маските бяха, съгласно афоризма на Милен Цветков, с цел да мълчим. Спирането на музиката е, с цел да спрем да имаме вяра, тъй като главното, което ни дава тя, е религия в нещо по-хубаво, вяра и очакване.
Да, авторски права би трябвало да се заплащат, само че какъв брой от наличните милиони радиостанции, в това число и онлайн, дават тези пари? Проверихте ли, че има малките екрани, които не дават нито лев и употребяват музика на известни наши създатели? Вярно, че е по-лесно да погнеш браншовете със относително нисък приход, с цел да си докараш облага - и какъв брой пари получи от въпросните права Васил Пармаков, който умря след тежка меланхолия и безпаричие? Колко пари получиха отново от тях десетките музиканти, които нямаха изяви по време на изключителното състояние, та Ви се наложи да хванете бухалката? Идиотско е да се мисли, че в сходен комплициран миг притежателите на търговски площи си нямат други проблеми като Данък добавена стойност и заплащане на наеми, та би трябвало да заплащат и за това, че пускат радио и да им се вменява, че по този начин привличали повече клиенти, по тази причина е заслужено да дават още пари. За тях е най-лесно да покачат цените, откакто сключат контракт за авторско право. Да, през днешния ден подстригването ще върви с налог прическа, на следващия ден епилацията - с сходен, тъй като притежателите би трябвало да си възстановят тези загуби. Вдругиден Кирил Маричков ще влезе да си купи един самун и ще го обръснат с налог авторски права, тъй като в магазина звучат " Щурците ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР