Подсладителите са вещества, използвани като хранителна добавка за заместител на

...
Подсладителите са вещества, използвани като хранителна добавка за заместител на
Коментари Харесай

Подсладители

Подсладителите са субстанции, употребявани като хранителна добавка за сурогат на захарта. Нарочена като една от „ белите токсини ”, с течение на времето промишлеността измисля опция на продукта от захарно цвекло и захарна тръстика. Най-актуалните подсладители са:

-захароза, фруктоза, глюкоза, малтоза, лактоза;

-глицерин;

-захарин;

-цикламат;

-аспартам,

-ацесулфам,

-ксилитол,

-сорбитол;

-манитол, изомалтитол;

-лактитол;

-хидриран глюкозен сироп, глюкозо-фруктозен сироп;

-стевия и др.

Най-общо, всички подсладители могат да бъдат разграничени на две групи: натурални подсладители и синтетични. За натурални се смятат фруктоза, сорбит, ксилит. Те се усвояват от организма напълно и сходно на елементарната захар обезпечават на индивида сила. Здравословната щета върху човешкия организъм е минимална, само че за сметка на това те са доста калорично.

Синтетичните подсладители са захарин, цикламат, аспартам, калиев ацесулфам, сукразит. Те нямат съвсем никаква енергийна стойност и не се усвояват. Най-често и всеобщо употребяваните подсладители са захарозата, глюкозата, фруктозата, лактозата. Познати са към 1 700 естествени и синтетични подсладители. Някои от тях са смеси от субстанции. Когато обаче споменем подсладител, в съзнанието ни най-често изплуват 2 субстанции - захаринът - Е954 и аспартамът - E951.

История на подсладителите

 Подсладители

Историята на подсладителите стартира през 1879 година, когато в лабораторията на американския професор Ремсен работел съветският бежанец и химик Константин Фалберг, който несъзнателно разкрил сладкия усет на препарата, който създава - сулфаминбензолна киселина. Така посредством сладките съединения на сулфаминбензолната киселина бил синтезиран захаринът. 20 години по-късно той е позволен за подслаждане на храни и питиета, до момента в който се стигне до през днешния ден, когато захаринът (saccharin) се смята за “най-стария подсладител ”.

По нататък в историята следва възбрана за производството на захарин заради корпоративни ползи, само че през Втората международна война производството на захарин е възродено заради дефицита на елементарна захар. Тогава усетът на веществото бил леко нагарчащ, което през днешния ден е преодоляно от модерната технология на произвеждане.

По нататък промишлеността на подсладителите следва бурно развиване. Дори и през днешния ден всеобщо хората по света, захласнати от манията по нискокалоричните храни, постоянно гълтам големи количества подсладители без да се заинтересуват дали това е нездравословно за тях. Все отново подсладителите са без калории, евтини са, а една кутийка заменя от 6 до 12 кг захар.

Видове подсладители

Захарин Е954

 Подсладител захарин

Както към този момент споменахме, захаринът е най-старият прочут неестествен подсладител. Той е 300 пъти по-сладък от захарта (захароза) и почти 2 пъти по-сладък от аспартам и ацесулфам К. Захаринът има 1/2 от сладостта на сукралозата. След използването му се усеща характерен метало-нагарчащ усет в устата известно време след консумация. Често този подсладител се комбинира с цикламат в композиция 1:10 за възстановяване на вкусовите качества. Не се усвоява от организма, няма калории, само че има проучвания върху лабораторни мишки, които потвърждават неговата щета.

Аспартам E951

Аспартамът е всеобщо употребяват от хранителната промишленост. Всичко, което носи етикета „ light ” е с добавка на аспартам. Това означва, че този подсладител се влага в голямо количествo питиета, снаксове, сладки, алкохол, десерти и " диетични " храни и даже дъвки. Аспартамът, който е открит през 1965 година, се употребява допълнително от 6000 продукта. Одобрен е при започване на 80-те години като опция на захарина и цикламатите. Известен е под комерсиалното име Nutra Sweet. Аспартамът при нагряване се унищожава и по тази причина не може да бъде употребен в сладкарството.

При избрана софтуерна обработка - рН > 6 (киселинна среда) аспартамът може да се разпадне до дикетопиперазин, за който се допуска, че е токсично съединяване с евентуално токсично деяние. Много са ужасяващите последствия, които може да провокира аспартамът. Според редица проучвания, той води до главоболие, умствени увреждания, даже рак на шийката на матката и т.н.

Ацесулфам К - Е950

Този подсладител е открит инцидентно от немкия химик Карл Клаус през 1967 година в Германия. Той е 180-200 пъти по-сладък от захарта (захароза), а сладостта му е почти същата, като на аспартама. Ацесулфамът е обаче е на половина сладостен в съпоставяне със захарина и има 1/4 от сладостта на сукралозата.

След консумация този подсладител оставяспецифичен метало-нагарчащ усет в устата известно време след консумация. Той не съдържа калории и не се усвоява от организма. За него няма доста данни – нито, че е канцерогенен, нито, че е безопасен.

Цикламат Е952

Цикламатът е открит през 1937 г от завършващия американския университет на Илинойс студент Майкъл Сведа. Цикламатът е натриева или калциева сол на цикламична киселина. Той е 30-50 пъти по-сладък от захарта (захароза), с 1/4-1/5 по-слаб усет от аспартама и 8-10 пъти по-слаб усет от захарина и ацесулфама. Вкусът на цикламата много прилича този на захарта. Често се миксира със захарин, с цел да се усъвършенства минуса във усета. Този подсладител няма калории и има ниска усвояемост от организма. Лабораторни проучвания с плъхове, потвърждава появяването на тестикулярна дистрофия след консумация на цикламат.

Вреди от подсладителите

 Диетична Кола с подсладители

С ръка на сърцето можем да кажем, че здравословна изгода от използването на синтетични подсладители няма, само че за сметка на това описът с евентуалните вреди е дълъг.

Аспартам е противопоказен за хора със болести, които са съпроводени от нарушавания на метаболизма на фенилаланин. Освен това доста проучвания, потвърдиха, че посредством използването на подсладители освен не може да се отслабне, а и тъкмо противоположното – можем да напълнеем.

Това се дължи на механизма на преправяне на захарта в тялото ни. Вкусовите рецептори дават сигнал за постъпване на захарта, по-късно започва изработването на инсулин и се засилва изгарянето на захарта, която се съдържа в кръвта. С това равнището на захарта доста пада. Същевременно стомахът, който също е получил сигнал за постъпване на захар в организма, чака въглехидратите.

При изразходване на подсладители вместо захар стомахът не получава калории. Тялото запомня тази обстановка и при идващото постъпване на въглехидрати в стомаха се получава мощно изхвърляне на глюкоза, а това води до разработване на инсулин и струпване на мазнини. Така, намалявайки калориите посредством консумация на подсладители, ние подтикваме тялото си да натрупа непотребни килограми.

Някои от подсладителите, наред с аспартама, провокират главоболие, незаинтересованост, нервно разстройство и още доста други неприятни положения. Някои подсладители могат да провокират главоболие.

Ползи от подсладителите

 Стевия - изкуствени подсладители

Ползи за нашето тяло от използването на подсладители могат да бъдат регистрирани единствено в случай че става въпрос за естествени такива. Те се усвояват изцяло от организма. Глюкозо-фруктозният сироп е добър заменител на захарта, както и медът. Фруктозата също е потребна в това отношение.

Екстрактът от стевия е безвредна опция на захарта или най-малко по този начин се твърди към този момент. Подходящ се за консумация от хора с високи равнища на кръвна захар. Стевията усъвършенства действието на задстомашната жлеза, понижава равнището на нездравословния холестерол в кръвта, укрепва капилярите, усъвършенства храносмилането и концентрацията.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР