Подпуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров е

...
Подпуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров е
Коментари Харесай

Подуправител на НЗОК напусна и предупреди за прогресиращ хаос

Подпуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Димитър Петров е освободен от поста по искане на шефа на институцията проф. Камен Плочев. Пред Mediapool Петров изясни, че сред двамата има недоразумение в работата. “Причината е, че Плочев не може да работи с мен, а от известно време и аз не желая да работя с него “, разяснява Петров. От НЗОК оповестиха, че за момента няма назначен нов подуправител на неговото място.

По думите на Петров в касата настава напредващ безпорядък, който се дължи на обстоятелството, че шефът проф. Плочев не разбирал естеството на работа на здравноосигурителния фонд. Според Петров за самия Плочев също е по-добре да напусне поста, защото елементарно може да бъде подвеждан за решения, които в следствие ще се извърнат против него. От касата не считат да дават отговор на обвиняванията на Петров.

Той е бил освободен в четвъртък предходната седмица, откакто преди този момент е бил в болничен. Петров за повторно се прости с този пост в последните няколко години. През март 2015 година той беше назначен за подуправител на касата от новоизбрания тогава шеф Глинка Комитов. По-късно същата година през септември напусна поради разлики със здравния министър Петър Москов по отношение на водената лекарствена политика, а при идването на служебния кабинет на Огнян Герджиков беше възобновен като подуправител на НЗОК. Освен това Петров е оглавявал НЗОК за малко през 2003 година.

Сега той още веднъж напуща институцията и предизвестява за задаващи се проблеми в здравната система през идната година.

Петров съобщи, че е обезпокоен главно от няколко неща – методът, по който се дефинират болничните бюджети, и опитите за външен напън върху този развой, закъсняващите договаряния за нов рамков контракт и проблемите в лекарствената политика, в това число наложения мораториум за заплащане на новаторски лекарства, който самият той не утвърждава.

Петров счита, че на някого пречи това, че той вижда опитите за “външно въздействие “ при образуването на бюджетите на лечебните заведения, а с отстраняването му този проблем се взема решение.

Освен това Петров подлага на критика и лекарствената политика на касата, в това число наложения мораториум за заплащане на новаторските лечения. Според него е трябвало да се заложи на други ограничения за ограничение на разноските за медикаменти, като пакет от сходни ограничения самият той е предложил, само че те са били пренебрегнати от предходния екип на Министерството на здравеопазването.

Той уточни, че за тази година са били авансово заложени отстъпки от фармацевтичните компании за НЗОК в размер на 98 млн. лв., а действително ще бъдат получени 160-170 млн. лв., до момента в който за следващата година се залагат едвам 140 млн. лв., като включително не са включени отстъпките за медикаментите, попадащи под мораториума. По думите му държавното управление е било подведено за лекарствения мораториум, а създатели на концепцията са отговарящата за лекарствената политика в касата Галя Кондева и зам.-здравният министър Жени Начева, която в качеството си на специалист в Министерството на финансите по това време е била консултант на шефа на Надзорния съвет на НЗОК и настоящ здравен министър Кирил Ананиев.

Според Петров и сегашните опити лекарственият мораториум да бъде заобиколен през комисия в здравното министерство, която да отпуска новаторските лечения ще основат проблеми поради нуждата от промени в законодателството, образуване на търгове и липса на бюджет за това перо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР