Подправката бахар е много популярна и възприемана в българската кухня.

...
Подправката бахар е много популярна и възприемана в българската кухня.
Коментари Харесай

Това не е просто подправка, а нещо много повече

Подправката бахар е доста известна и възприемана в българската кухня. Някои от най-важните ползи за здравето на бахар включват способността му да работи като болкоуспокояващо средство и усилва кръвообращението.

Той защищава стомашно-чревната система, усъвършенства настроението, стимулира имунната система, отстранява гъбичните инфекции, намалява кръвното налягане и понижава възпалението.

В тази публикация ще разгледаме всички научни изгоди от потреблението му.

Какво споделя науката за изгодите от Бахар?

Научните проучвания демонстрират, че бахарът има доста лечебни свойства. 

Той облекчава болката, облекчава стомашното разстройство и убива бактериите и гъбичките.

Съединенията от бахар също се изследват за потребление при лекуването на рак и хипертония и се употребяват в земеделието, риболова и отглеждането на животни. 

Основните лечебни съединения в бахара включват:

Евгенол: Също по този начин се намира в масло от карамфил, има антисептични свойства и се употребява като локално средство за облекчение на болката.

Кверцитин: Флавоноид с антиоксидантни и противовъзпалителни резултати, той може да помогне за понижаване на възпалението, да убие раковите кафези, да управлява кръвната захар и да помогне за попречване на сърдечни болести.

Галлова киселина: Фенолна киселина с антивирусни и противоракови свойства, тя се учи като допустимо лекуване на невродегенеративни болести като болестта на Паркинсон.

Какво е Бахар?

Тази мощна подправка всъщност се получава от сушените плодове на дървото пиемтено, заради което нормално се назовава ямайкски пипер, пиемнта или пименто, измежду други псевдоними, характерни за географията.

Роден в Централна Америка, елементи от Карибския басейн и Мексико, дървото, носещо научното име Pimenta dioica и последователно се популяризира в целия свят с помощта на неповторимия си усет и здравословното му качество.

Името бахар е, тъй като сухите кафяви плодове (които наподобяват на огромни пиперка), са аромат и усет като примес от канела, карамфил и индийско орехче.

Плодовете се събират, когато са узрели и се оставят да изсъхнат на слънце. След това те могат да бъдат готови за фалшификация за кулинарна приложимост или се извлича етерично масло от тях.

Ползи за здравето на Бахар

Ползите за здравето са големи. Нека се срещнем с някои от тях. Бахар има противовъзпалителни качества.

Един от най-известните аспект на бахар е способността му да понижава възпалението и да облекчава болката в елементи от тялото.

Активните съставки в подправките имат химични съединения, които отстраняват възпалението, което го прави идеаленa фалшификация, с цел да ви даде известно облекчение от артрит, подагра, мускулни болки или дори хемороиди.

Ароматизаторът също по този начин има някои аналгетични съставни елементи, които разрешават понижаване на болката при положение на пострадване или хирургическо възобновяване.

Бахара оказва помощ за положителното Храносмилане

Успокояващият резултат на органичните съставни елементи на бахар, който прави аления цвят, го прави съвършен за усмиряване на стомаха и улеснение на здравословното храносмилане.

Еугенолът, открит в бахар, може да отстрани храносмилателните проблеми като диария, гадене, повръщане и запек, като в същото време подтиква редовността, която понижава отичане и прекомерно метеоризъм.

Противовъзпалителният аспект на бахарите в допълнение облекчава крампи, които могат да облекчат целия развой на храносмилане.

Бахара ускорява Имунната система

Изследванията демонстрираха някои антибактериални и противогъбични резултати на бахар, изключително във връзка с стомашните бактерии (Е. coli и Listeria monocytogenes).

Освен че оказва помощ на стомашно-чревната система да действа безпрепятствено, тя също по този начин го защищава от външна офанзива посредством натурален имунен отговор.

Освен това, когато се прибавя бахар към избрани храни,  може да обезврежда бактериите, преди да влезе във вашето тяло, с цел да стартира да предизвиква вреди.

Антиоксидантен потенциал

Наличието на евгенол, кверцетин, танини и други химични съединения прави многочислените анти-оксиданти доста ефикасни, защото доста от тези субстанции са идеални за обезвреждане на свободните радикали и елиминирането им от тялото.

Свободните радикали са нездравословните странични артикули на клетъчния метаболизъм, които могат да доведат до разновидност на здрави кафези, което постоянно води до съществени болести – даже рак.

Високото равнище на витамин С и витамин А, присъстващи в бахар също способстват за тази антиоксидантна интензивност.

Зъболечение

Антимикробните, антибактериалните и антисептичните аспекти в бахар могат да оказват помощ за възстановяване на здравето на зъбите; Макар че гаргарът с този фалшификация не би бил изключително прелестен, той е обвързван със здравословно здраве на зъбите и венците посредством отбрана против бактериални патогени.

Циркулация

Със обилни равнища на мед и желязо, бахар е съвършен за стимулиране на кръвообращението, защото това са съществени съставни елементи на алените кръвни кафези.

Освен това, рубеканият аспект на подправката е стимулант и загрява тялото.

В композиция с нараснал кръвен поток, това може да докара до спомагателна сила и вярно оксигениране на крайниците в тялото.

Сърдечно здраве

Калият, открит в бахар, има позитивен резултат върху здравето на сърцето, защото е вазодилататор и освобождава огромна част от напрежението върху сърдечно-съдовата система.

Това води до увеличение на кръвния поток през релаксиралите кръвоносни съдове и понижава напрежението на артериите и сърцето, като по този метод понижава възможностите за развиване на атеросклероза и след това удари и инфаркти, написа zdraveplus.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР