Подпорни стени на най-наводняваните от реките участъци по реките в

...
Подпорни стени на най-наводняваните от реките участъци по реките в
Коментари Харесай

Вдигнаха подпори на наводнявани места от реките в Смолян,...

Подпорни стени на най-наводняваните от реките сектори по реките в Смолян, Златоград и Рудозем бяха вдигнати по трансграничния план по програмата България Гърци 2014 -2020 година в който взе участие регионална администрация Смолян, регистрира на брифинг регионалният шеф Недялко Славов.

Смолянската регионална администрация е първата, която регистрира приключването на строителните действия след четиригодишен труд по общия план с гърците за отбрана от наводнения. В него от българска страна вземат участие с изключение на регионалната администрация на Смолян и регионалните управи на Кърджали, Благоевград и Хасково. В Кърджали се работи сега на обектите, сподели заместител регионалният шеф на Кърджали Севда Камбурова.

В Благоевград също са в доста напреднала фаза строителните действия по плана, а в Хасково сега се афишират публичните поръчки, сподели Славов. От гръцка страна в плана вземат участие две области и доста организации.

На брифинга участваха екипа по плана, проектантите, надзорниците и строителите. Общата стойност на плана е 11 499 960 евро, като на българските сътрудници бюджета е 4 200 000 евро, от които средствата вложени в инфраструктура в Смолянско са 1 млн. 290 хиляди евро. " Основната цел на плана бе в потвърдено сериозни сектори да се създадат инфраструктурни обекти, с цел да се укрепят от нездравословното влияние на водите. Зоните на влияние са определени от проектите за ръководства на риска от наводнения ", сподели Славов.

Изградена е подпорна стена на ул. " Петър Берон " на река Черна в Смолян, където нееднократно реката е излизала и е засягала пътна инфраструктура. Изпълнител на укрепването е Дюлгер ООД. С подпорната стена се облагороди и пространството на републиканския път, който ще се реновира благодарение на община Смолян, сподели Славов.

Вторият обект е в сериозен сектор на река Върбица в Златоград, където неведнъж са ставали наводнения, поради огромен водосбор от няколко реки и е засягана републиканска инфраструктура. Община Златоград е направила подпорна стена, която е продължена по плана на регионалната администрация. Направено е и надграждане на стоманобетонна защитна стена в сектора след моста на ул. " Прогрес " в Златоград. Изпълнители са съдружие от три компании - ДЗЗД " Златоград 2018 ". Изградена е и стоманобетонна стена на левия бряг на река Чепинска в Рудозем, директно до блок 33 на ул. " Капитан Петко Войвода " 33. Хората там се опасяваха с години, че подронения склон ще повлече блока им при наводняване. Изпълнител на укрепването е ДЗЗД " Родопи ленд ". " Радвам се, че съответен ангажимент към хората в този блок успяхме да го осъществим ", уточни Славов. По плана ще се почистят и сериозни сектори в реките, където е имали проблеми през годините.

Славов разяснява, че особено за Смолянска област приноса от плана е значителен за понижаване на риска от наводнения. Той съобщи, че е нужно да се обясни процедурата за разчистване на речните корита по новия закон за водите, защото в този момент основава предпоставки за разнообразни тълкования и тълкувания.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР