Подпис се очаква до месец, след това документът подлежи на

...
Подпис се очаква до месец, след това документът подлежи на
Коментари Харесай

МС даде зелена светлина за договор със САЩ за нов ядрен реактор

Подпис се чака до месец, по-късно документът предстои на ратификация от Народното събрание. Американската технология AP 1000 е определена за блоковете 7 и 8 в АЕЦ " Козлодуй "
Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание план на съглашение сред държавните управления на България и Съединените американски щати за съдействие по плана за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и нуклеарната стратегия за цивилен цели на България.

Миналия декември със свое решение Народното събрание разпореди на Министерския съвет да организира договаряния и да подписа междуправителствено съглашение с държавното управление на Съединени американски щати за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " с технология АР 1000. Проектът на съглашение предстои на ратификация от Народното събрание.

Министърът на енергетиката Румен Радев осведоми по време на конгрес за нуклеарни технологии, че към този момент има мандат за сключване на междуправителственото съглашение сред България и Съединени американски щати. Той изрази вяра това да стане в границите на идващия месец.

Документът има за цел да сътвори рамка за задълбочаване на съдействието по плана за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " и нуклеарната стратегия за цивилен цели в България.

Консултациите, обменът на експертен и механически принос за реализиране на прогрес при създаването на нуклеарната стратегия на България, присъединяване на субекти от трети страни, при съблюдаване на използваното национално законодателство, в проектирането, построяването и стартирането в употреба на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй ", идентифицирането на евентуално финансиране, насърчаването на нуклеарната сила за цивилен цели в границите на Европейски Съюз са измежду главните действия по съглашението.

За България нуклеарната енергетика има значима роля при гарантиране на националната, районната и европейската енергийна сигурност. Тя обезпечава сила на налични цени и е основен детайл напъните за прекосяване към нисковъглеродна стопанска система.

Вече започнахме процедурата по оценка на влияние върху околната среда и за блок 8 на АЕЦ " Козлодуй ", сподели министър Румен Радев по време на Третата интернационална нуклеарна конференция, която се организира в четвъртък и петък в София, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му задачата е към 2034 година България да има присъединена към мрежата и функционираща част от новите мощности от блок 7 на АЕЦ " Козлодуй ", както и към 2-3 години по-късно да има и работещ блок 8 на атомната ни централа.
 
" Разполагаме с площадка, разполагаме с инфраструктура, само че планираме и в допълнение създаване на инфраструктура за тази площадка 2, тъй че и тя да е подобаваща, а освен за блок номер 7 ", съобщи министър Радев. Той означи, че технологията, която е определена за блоковете 7 и 8 в АЕЦ " Козлодуй ", е AP 1000. 

" Всички текстове са съгласувани и конкретизирани сред сътрудниците ", посочи министърът на енергетиката. Радев посочи, че това съглашение не се концентрира единствено върху избора на нуклеарния остров и на тази технология, само че и разрешава по-широко съдействие в обмена на познания, опит, информация, развиване на фрагменти, спомагателни технологии. Освен това ще се развиват и взаимни планове в частта на преработката и дълготрайното предпазване на високорадиоактивни боклуци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР