Подобряват храносмиланетоЗабавят стареенетоПонижават нивата на кръвната захарПодпомагат здравето на сърцетоПодобряват

...
Подобряват храносмиланетоЗабавят стареенетоПонижават нивата на кръвната захарПодпомагат здравето на сърцетоПодобряват
Коментари Харесай

Тиквичките. Защо са толкова полезни и как да ги консумирате

Подобряват храносмилането Забавят стареенето Понижават равнищата на кръвната захар Подпомагат здравето на сърцето Подобряват зрението Увеличават силата Подпомагат отслабването Имат противовъзпалителни свойства
Сурови, варени, печени, те имат необикновен усет, могат да бъдат част от нашите кулинарни шедьоври, само че по-важното е, че имат редица изгоди за здравето.

За тях е добре известно, че оказват помощ за свалянето на килограми, като по едно и също време с това прибавят хранителна стойност на диетата ни. Освен това спомагат за възстановяване на зрението и попречване на всички болести, които се появяват от дефицит на витамин С. Спомагат и за намаляването на холестерола.

Съдържат и обилни количества калий, фосфорна киселина и витамин А, значими за положителното здраве.
По гръцки
Продукти: 3 бр. тиквички, 1/2 ч.ч. царевично брашно, 1/2 ч.ч. пшенично брашно, сол, чесън на прахуляк, олио, кисело мляко, копър

Приготвяне: Тиквичките се измиват, обелват и нарязват на доста фино по дължина. За задачата може да се употребява белачка за зеленчуци. Лентичките се поставят в купа студена вода, прибавя се лед и по този начин престояват десетина минути. По този метод откакто се извадят от купата и изпържат, стават доста хрупкави.

В паница смесваме брашната, сол и 1/2 ч.л. чесън на прахуляк за леко чеснов усет. Овалваме всяка лентичка в панировката от двете страни и пържим в сгорещено олио, напълно за малко. Поднасяме с млечен сос, подготвен от кисело мляко, чесън и копър.
   С моцарела и песто на фурна
Продукти: 5 тиквички, 1 връзка босилек, 3 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, 20 г кедрови ядки, сол, 100 г моцарела

Приготвяне: Тиквичките (5 бр) се измиват и нарязват на колелца. Запържват се в тиган от двете страни, до момента в който омекнат и станат леко златисти. Босилекът (1 връзка) се измива и дружно с почистените скилидки чесън (2 скилидки), солта, зехтина (3 с.л.) и кедровите ядки (20 г) се слага в блендер и се пасира до приемането на сос песто. В тавичка се подреждат колелца тиквички, поливат се с малко босилеково песто и се поръсват с моцарела. Следва още веднъж ред тиквички, песто и моцарела. Това се повтаря до привършване на продуктите. Ястието се пече до подготвеност при 180 градуса. Поднася се горещо.

 

 
Пълнени и панирани цветове от тиквички
Продукти: тиквени цветове 12 броя, извара 150 грама, чесън 3 скилидки, копър 1/2 връзка, босилек 10 листа, зехтин 1 супена лъжица, орехи 2 супени лъжици, брашно 4 супени лъжици, яйца, броя

Приготвяне: Изберете допустимо по-свежи, по-големи тиквени цветове, като е добре те да са с дребни тиквички, защото по този начин остават доста по-свежи, а и се получават много по-вкусни. Измийте копъра и босилека и ги нарежете на ситно, прибавете ги към изварата, дружно с ореховите ядки,? чаена лъжица сол и зехтина и разбъркайте добре. Внимателно разтворете тиквените цветове и ги напълнете с по този начин приготвената плънка. Разбийте яйцата. Оваляйте тиквените цветове, дружно с дребните тиквички в брашно, по-късно в разрушеното яйце и пържете в добре загрята лой. Готовите цветове поставете върху кухненска хартия, с цел да се отцедят от непотребната лой.
   Ролца с крем сирене
Продукти: тиквички 3 броя, крем сирене 150 грама, чесън 3 скилидки, орехи 3 броя, копър 1/2 връзка, зехтин 2 супени лъжици, зехтин 2 супени лъжици, оцет 2 супени лъжици

Приготвяне: 3средно огромни тиквички. Измивате ги, отрязвате двата им края и ги нарязвате на тънки филийки по дължина. На оребрен тиган, на скара или на грил изпичате тиквичките от двете страни, слагате ги в купа, като ги овкусявате с 1/2 чена лъжица сол, зехтина и оцета. Почиствате и счуквате скилидките чесън, почиствате и нарязвате копъра и орехите на ситно и изсипвате тези съставки в купа. Добавяте крем сиренето и разбърквате добре до момента в който съставките се смесят добре.

В единия завършек на изпечените тиквени филийки слагате част от сместа, завивате на колелце, след което го забучвате с съчка за зъби, с цел да се фиксира и да не се развива.
   Студена чорба от тиквички и авокадо
Продукти: тиквички 2 броя, авокадо 1 брой, лимон, 1/2 брой, кисело мляко 1 чаена чаша, копър 1/2 връзка, орехи 1/2 чаена чаша, бульон 500 мл

Приготвяне: Измивате тиквичките, обелвате ги и ги нарязвате на едри кубчета. Варите тиквичките до цялостно омекване в бульона. По-добре е да ползвате подготвен от вас домакински бульон, с цел да бъде по-натурален усета му, само че в случай че нямате подобен може да ползвате и кубче бульон. След като тиквичките се сварят ги изваждате от бульона, в който са врели.

Пасирате сварените тиквички, дружно с обеленото авокадо, киселото мляко, сока на лимона и 1/2 чаена лъжица сол. Може да пасирате с пасатор, или пък с кухненски робот. Ако получената каша е доста гъста добавяте 1-2 черпака от бульона, в който са врели тиквички, с цел да я разредите. Готовата чорба прибирате в хладилника с цел да се изстуди изцяло. Преди сервиране поръсвате всяка порция студена крем чорба от тиквички и авокадо със ситно нарязани копър и орехи, а феновете на чесън може да прибавят и някоя друга скилидка счукан чесън.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР