Подновени са проучванията на Кокалянски Урвич - крепостта, станала известна

...
Подновени са проучванията на Кокалянски Урвич - крепостта, станала известна
Коментари Харесай

Подновени са проучванията на Кокалянски Урвич - крепостта, известна като пазителката на антична Сердика

Подновени са изследванията на Кокалянски Урвич - крепостта, станала известна като пазителката на антична Сердика. За интервала от 2008 - 2015 година разкопките, покрай София, са финансирани от дирекция “Култура ” на Столичната община, а изследванията са ръководени от доцент доктор Бони Петрунова и доцент Николай Овчаров.

Сега изследванията подължават под управлението на археолога Филип Петрунов от Националния исторически музей. Крепостта се намира на два хълма в Искърското дефиле на към три километра след табелата на с. Панчарево, по пътя София - Самоков. Мястото не е определено инцидентно, има естествено обусловени плата и възвишения, които работят като естествена отбрана , сподели археологът Филип Петрунов.

Поселенията там са още от античността - от късно желязната ера. На хълма се работи от 2008 година, а преди този момент проф. Димитър Овчаров стартира изследванията още през 70-те години.

Една от аргументите за систематичното поселение на това място е, че самият регион е богат на естествени запаси и е населяван и по време на Първото и Второто българско царство, изясни Петрунов. Т ук минава един от основните пътища, свързващи Константинпол и Виена , добави още археологът.

Какво сподели още той, чуйте в звуковия файл .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР