Учените откриха по-добър метод за разработване на термоелектрични материали. Съвременният свят

...
Учените откриха по-добър метод за разработване на термоелектрични материали.
Съвременният свят
Коментари Харесай

Създадоха първия в света термоелектричен модул с рекордна ефективност. Какво върши този апарат?

Учените откриха по-добър способ за създаване на термоелектрични материали.

Съвременният свят се характеризира с желанието да се премине към чиста сила, само че има една огромна спънка за това – наличните понастоящем термоелектрични модули са с доста ниска продуктивност, защото актуалните термоелектрически материали не са в положение да създават задоволително сила.

За да намерят оптималния термоелектричен материал с подобаващ химичен състав, учените би трябвало да проведат голямо количество пробни проучвания. Понякога се постанова да употребяват доста скъпи и редкоземни съставни елементи.

Изследователи от Университета в Хюстън и Университета Райс оповестиха за основаването на термогенератор с рекордна успеваемост. В него е употребявано съединяване Cintla от p-тип, което при тестванията е посочило висока термоелектрическа успеваемост.

Според създателите на плана при температурна разлика от 855 градуса по Фаренхайт (457 градуса по Целзий) успеваемостта на превръщане на топлината в електричество надвишава 10%. В същото време характерностите на материалите са останали непроменени за огромен интервал от време – две години.

Учените употребяват метода на конвергенция на електронните зони – този способ на прогнозиране на материалите с подобаващи характерности разрешава да се спестят време и запаси. Първоначално, с цел да се обезпечат мечтаните характерности, са били определени четири основни съединения, съдържащи пет детайла: итербий, калций, магнезий, цинк и антимон. След това е определена най-ефективната примес за основаване на термоелектрично устройство.

„ Ако този способ не беше наличен, трябваше да опитвам и да изпробваме всички налични благоприятни условия. Просто нямаше да има различен способ. Първо вършим теоретични калкулации, по-късно проектираме материала, произвеждаме го и го тестваме “,

казват учените.

По този метод новият способ разрешава на експертите да предвиждат допустимо най-точно доближаването на електронните зони и да дефинират оптималния състав за създаването на високоефективни термоелектрични материали, които са в основата на термогенераторите, по този начин нужни при прехода към чиста сила.

На главното изображение е показано устройство за премерване на успеваемостта на превръщане на силата, основано от изследователския екип, което може да мери и температурата на охлажданата страна.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР