Изложба живопис на Дарина Янева Споделено тайнство бе открита в

...
Изложба живопис на Дарина Янева Споделено тайнство бе открита в
Коментари Харесай

Дарина Янева представя две юбилейни изложби в родния си град

Изложба живопис на Дарина Янева " Споделено свещенодействие " бе открита в Художествената изложба в Казанлък в Нощта на музеите и галериите и ще може да се преглежда до 6 октомври. " Надникване през нежността " е заглавието на другата живописна галерия на известната художничка, която е подредена до 6 юни в къщата музей " Дечко Узунов " в подбалканския град.
Дарина Янева е родена през 1964 година в Казанлък, където приключва художествената гимназия. След това се дипломира в Националната художествена академия в класа на проф. Венко Колев. През 2002 година е номинирана измежду 10-те най-хубави майстори пастелисти, показани в международното списание " Pastel Artist International ". На 24 май 2010 година е удостоена от Съвета на европейската научна и културна общественост със документ и значка " Златна книга " за принос в развиването и представянето на българската просвета. Носителка е на влиятелни оценки. Член е на Съюза на българските художници и на Асоциацията на френските пастелисти.
Има над 35 независими изложения в България, Австрия, Полша, Хърватска, Словакия, Будапеща и Турция, присъединяване в общи изложения и пленери в Швеция, Словения, Белгия, Италия, Корея, Полша, Хърватска, Турция и България. През 2002 година художничката беше показана в Интернационален конгрес ИНАРТ в Пловдив. Тя е един от създателите и съорганизаторите на интернационалния фестивал " Художници, Балчик, Любов ".
Дарина е основателка и ръководителка на Академия за детско творчество " ДАЯ ". Част от активността на Академията са плановете " Децата на Маниса приканват всички международни водачи за мир " под патронажа на кмета на Маниса, Турция; " Какво приказват рибите " - един от взаимните й планове с Община Балчик; " Да опознаем предишното, с цел да изградим по-добро бъдеще " - дружно с посолството на Р България в Анкара планът стартира с възпитаници от гимназии по изкуствата от Анкара и Казанлък; " Да прегърнем Земята " - част от програмата на Столичната община " София - 130 години столица на България " - картички, нарисувани от децата на столицата, изпратени до кметовете на всички столици по света. Дарина Янева живее и работи в София.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР