Подкрепяните от Иран бунтовници хути атакуваха контейнеровоз на Маерск с

...
Коментари Харесай

Поредна атака на бунтовници-хути, този път срещу контейнеровоз

Подкрепяните от Иран бунтовници хути нападнаха контейнеровоз на Маерск с ракети и дребни лодки, което накара компанията да спре всяко корабоплаване през Червено море за 48 часа .

Екипажът на Maersk Hangzhou към този момент е в сигурност и няма индикации за пожар на борда на кораба , който беше изцяло маневрен и продължи пътуването си на север към пристанище Суец, сподели Maersk.

Бунтовниците-хути са атакували кораби в Червено море, с цел да покажат поддръжката си за палестинската ислямистка формация Хамас , която се бори с Израел в Газа.

Атаките прекъснаха международната търговия, като огромните корабни компании избраха по-дългия и безценен маршрут към африканския нос Добра вяра , вместо през Суецкия канал.

Червено море е входна точка за кораби, употребяващи Суецкия канал, който обработва към 12% от международната търговия и е жизненоважен за придвижването на артикули сред Азия и Европа.

Съединените щати стартираха интервенция Prosperity Guardian на 19 декември, като споделиха, че повече от 20 страни са се съгласили да вземат участие в напъните за отбрана на корабите във водите на Червено море покрай Йемен .

В отговор Maersk разгласи на 24 декември, че ще възобнови плаванията през Червено море. Атаките обаче продължиха.

Maersk, един от огромните спедитори на товари в света, съобщи в неделя, че ще забави всички преноси през региона с 48 часа, откакто Maersk Hangzhou беше ударен от ракета към 1730 GMT в събота на 55 морски благи югозападно от Ал Ходейда, Йемен.

Американски боен транспортен съд е смъкна л още две противокорабни балистични ракети , изстреляни от следените от Хутите региони в Йемен, съгласно Централното командване на Съединени американски щати (CENTCOM).

По-късно към 03:30 ч. по Гринуич в неделя, същият транспортен съд беше нападнат от бунтовници хути в четири дребни лодки . Опитът на нападателите да се качат на кораба беше предотвратен, откакто неговият екип за сигурност и хеликоптери от USS Eisenhower и USS Gravely, отговарящи на сигнали за помощ, отвърнаха на огъня , съгласно изказвания на Maersk и CENTCOM.

Хеликоптерите потопиха три от бойните лодки , без оживели, до момента в който четвъртата лодка избяга от региона, се споделя в изказването на CENTCOM.

Maersk Hangzhou, плаващ под сингапурски байрак, с потенциал за транспорт на 14 000 контейнера, пътуваше от Сингапур .

Британският външен министър Дейвид Камерън сподели в неделя, че е споделил на иранския външен министър Хосейн Амирабдолахиан в диалог, че Иран би трябвало да помогне за прекъсването на офанзивите на хусите в Червено море .

„ Изясних, че Иран споделя отговорността за предотвратяването на тези офанзиви, като се има поради тяхната дългогодишна поддръжка за хутите “ , сподели Камерън, добавяйки, че офанзивите „ заплашват почтени животи и международната стопанска система “ .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР