Руската армия започна втория етап от ученията на нестратегическите си

...
Руската армия започна втория етап от ученията на нестратегическите си
Коментари Харесай

„От Беларус до Куба“. Русия изпрати послание до Вашингтон

Руската войска стартира втория стадий от ученията на нестратегическите си нуклеарни сили. Този път дружно с Беларус. Прочетете по какъв начин протичат маневрите, какви са техните цели и какво е отношението им към дейностите на Запада?

Проверка на готовността

„ По време на учението ще бъдат отработени въпроси на взаимната подготовка на подразделенията на въоръжените сили на Руската федерация и Република Беларус за бойно потребление на нестратегически нуклеарни оръжия “, споделиха от Министерството на защитата.

Както отбелязва ведомството, задачата на маневрите е да се поддържа готовността на въоръжените сили на двете страни за обезпечаване на суверенитета и териториалната целокупност на Съюзната страна.

Ведомството разгласява и видео от минута и половина, на което се вижда развръщането на оперативно-тактическите ракетни комплекси „ Искандер “ и работата на авиацията – изтребители МиГ-31 и ракетоносци Ту-22.

Богати арсенали

Именно тези типове оръжия бяха употребявани на първия стадий от ученията. След това ракетчиците от Южния боен окръг отработиха задания по приемане на специфични муниции, монтирането им на носители, както и напредване в региона и подготовка за пускове. Върховен касационен съд от своя страна упражняваха потреблението на авиационно оръжие, в това число хиперзвукови „ Кинжали “.

Модели на нуклеарна бойна глава за „ Искандер “ бяха демонстрирани още през 2018 година на форума на армията. Мощността, съгласно разнообразни оценки, е от пет до 50 килотона. Според груби оценки на Стокхолмския институт за проучване на мира съветската войска е разполагала с към 70 нуклеарни бойни глави за този комплекс, само че в реалност може да са повече. В открити източници няма информация за „ Кинжалите “ със специфични бойни глави.

Тактическите нуклеарни оръжия, за разлика от стратегическите, не са били предмет на интернационалните съглашения, в които Русия взе участие, тъй че броят на такива муниции в арсеналите не е прочут сигурно. Въпреки това, както сподели Владимир Путин, той е в пъти по-голям от този на европейските страни и Съединени американски щати.

В същото време „ Кинжалите “ към този момент са потвърдили своята неуязвимост към системите за Противовъздушна отбрана - в неядрена техника те са били употребявани повече от един път за удари по украински военни цели в границите на СВО и ВСУ не са съумели да смъкват и една единствена ракета.

В допълнение към ракетите, които включват „ Калибър “ с морско базиране, съветската войска има разполагаем доста богат боеприпас от нуклеарни артилерийски муниции. Най-малкият е 152-мм 3БВ3 с мощ 2,5 килотона. Въведен е в употреба през 1981 година и е предопределен за пукотевица от необятна гама оръдия: Д-20, МЛ-20, самоходни гаубици 2С3 „ Акация “, 2С5 „ Хиацинт-Ц “, теглени „ Хиацинт-Б “. Освен това има и нуклеарни снаряди за 240-милиметровата минохвъргачка „ Лале “.

Пазете барута изсъхнал

Според военния анализатор, основен редактор на списание " Национална защита " Игор Коротченко, главната цел на сходни събития е да се ревизира съществуването на части, които са изцяло подготвени да употребяват всевъзможни оръжия, в това число тактически нуклеарни. „ С други думи, барутът би трябвало да се пази изсъхнал “, означи специалистът.

В същото време той изрази мнение, че би трябвало да се създадат съответните промени във военната теория.

„ Необходимо е ясно да се каже, че експанзията на НАТО – даже с потребление извънредно на стандартни оръжия – може да докара до ответен удар, разчитащ на съветския ракетно-ядрен капацитет, защото Алиансът във всеки случай превъзхожда Русия по обща военна мощност, която би трябвало да можем да парираме “, изясни специалистът.

Жив инструмент

Владимир Путин също приказва за вероятни корекции на доктрината в петък по време на речта си на СПМИФ.

„ Тази теория е жив инструмент и ние деликатно следим какво се случва в света към нас и не изключваме да създадем някои промени “, сподели съветският водач.

Той акцентира, че Русия не дрънка с нуклеарно оръжие. Напротив, такава изразителност постоянно е идвала от Запада. В същото време президентът добави, че Москва се е отдръпнала от Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити и е в положение да ги организира, в случай че е належащо. Сега обаче няма такава потребност.

Геополитически декор

Паралелно с към този момент упоменатите маневри Русия организира учения и в Карибско море – там се трансферират самолети и кораби. По-специално, атомната подводница " Казан " от план 885М " Ясен-М " и фрегатата " Адмирал Горшков " потеглиха на корабоплаване. Руски моряци идват в Куба на 12 юни.

Кубинското министерство на защитата означи, че ученията са свързани с исторически другарските връзки сред двете страни и дават отговор на всички интернационалните правила. Те също по този начин подчертаха, че съветските кораби ще дойдат без нуклеарни оръжия. В същото време Москва не е уведомила Вашингтон за проектите си.

Въпреки това, самият факт на наличието на съветски носители на противокорабни „ Циркони “ на 250 километра от крайбрежията на Флорида кара Съединени американски щати да се замислят. Пентагонът към този момент разгласи, че ще следи от близко маневрите и даже изпрати няколко кораба за това.

Фрегатата " Адмирал Горшков " и подводницата " Казан " ще останат в Куба до 17 юни, след което ще отпътуват за Венецуела. Съвпадението на тези маневри с нуклеарните учения е открит сигнал към Запада, че Кремъл има опциите да отговори на опитите на Вашингтон да изостри обстановката в Украйна. Съответните решения бяха взети на фона на полемики за опцията за изпращане на европейски инструктори в Украйна. Сега тези полемики заглъхнаха, само че дали Западът съумя да изтълкува вярно сигнала на Кремъл, ще стане ясно от по-нататъшните стъпки на настойниците на Киев.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9102Магдалена Ташева: Срещата на Г-7 с " атрактивни посетители " - Папата, Зеленски, Мавритания, Тунис и др.Алтернативен Поглед6232Магдалена Ташева: " Сглобката " отиде на тези избори с цел да може да се запази и да преиграе схематаАлтернативен Поглед25989Михаил Миков: България да върви напред със следовниците на Антим 1 и на инат на Вартоломеевци и Киряк СтефчовциАлтернативен Поглед54866Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във ВарнаАлтернативен Поглед92783Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед207782Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед121918Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР