Подкомитет за наблюдение ще консултира процеса по справедлив преход в

...
Подкомитет за наблюдение ще консултира процеса по справедлив преход в
Коментари Харесай

Областният управител: Подкомитет ще консултира справедливия преход в Стара Загора

Подкомитет за наблюдаване ще съветва процеса по обективен преход в Стара Загора. Това заяви областният шеф на Стара Загора Ива Радева по време на третото събитие по, проведено от „ Бранд Медия България “, издател на медийните уеб сайтове Economic.bg, ESGnews.bg и Kmeta.bg, в Стара Загора. 

Тя добави, че екипът му към момента не е разгласен, само че следва скоро, а регионалната администрация ще бъде деен участник в този развой и локалната власт също е съпричастна и дейна.

За първи път България е част от контрола, наблюдението и решението по тази причина по какъв начин да бъдат разпределяни тези средства. На локално равнище това ще бъде съветвано посредством основаване на подкомитет за наблюдаване “, изясни Радева.

Зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева добави, че трите подкомитета, които ще бъдат финансирани за въглищните райони Кюстендил, Перник и Стара Загора ще включват представители на университетския бранш, работодатели, синдикати и др. 

По думите на Ива Радева област Стара Загора е най-уязвимият и обиден от така наречен „ преход към неутрална във връзка с климата стопанска система “, тъй като основна част на икономическите индикатори се дължат точно на въглищната енергетика. 

Тя приветства самодейността, която има за цел да показа какво съставляват европроектите и какви са опциите за финансирането по европейските фондове.

Това, което някои смятат за негатив и даже злополука, някои го виждаме като предизвикателство и нови благоприятни условия, а и преимущество за района. Нашата работа е да накараме от ден на ден хора да мислят по този метод.

Област Стара Загора поради стратегическото си местонахождение, добра пътна инфраструктура, развита промишленост и то освен в енергетиката, просвета, минерални извори, туризъм, земеделие има доста капацитет за развиване, сподели още тя. 

Областният шеф се похвали, че градът е попаднал в влиятелна ранглиста на Financial Times в категории за европейски градове и райони на бъдещето.

Сега би трябвало да затвърдим и развием това показване и ние имаме всички предпоставки за това “.

С осъществяването на Териториалните проекти за развиване се чака да бъдат привлечени и усвоени към 1.6 милиарда лева – това е част от Кохезионния фонд и с него ще се финансират познатите ни към този момент стратегии и политики за доближаване. 

Призовавам да преглеждаме този преход като преход на опциите, безапелационна бе Радева.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР