Подизпълнител от Турция заплашва със съдебни действия срещу руската държавна

...
Подизпълнител от Турция заплашва със съдебни действия срещу руската държавна
Коментари Харесай

Кремъл прави сечено на Ердоган, блокира важен за него проект

Подизпълнител от Турция заплашва със правосъдни дейности против съветската държавна компания в областта на нуклеарната енергетика "Росатом “ поради замяната му с различен строител за оставащата работа по първата турска атомна електроцентрала "Аккую “, заяви "Дейли сабах “.

"Аккую Нюклеер “, турското поделение на "Росатом “, което построява четири реактора на брега на Средиземно море, разгласи в събота, че приключва контракта си с турската компания "И Дже Ичташ “ и че е подписала контракт за инженеринг, строителство и доставка с "ТСМ Енержи “. Според турския търговски указател основаната в Мерсин "ТСМ Енержи “ е благосъстоятелност на три компании със седалище в Русия.

В понеделник "И Дже Ичташ “ дефинира решението като нелегално и даде да се разбере, че ще се обърне към съда. Компанията упрекна "Росатом “, че се пробва „ да ограничи турското корпоративно наличие “ в плана за АЕЦ "Аккую “.

Според "И Дже Ичташ “ разногласието може да забави строителството. В известието на компанията се споделя още, че „ ТСМ Енержи “ е компания с лимитирана отговорност, която няма потенциал да довърши обекта.

Според "Росатом “ обаче замяната на подизпълнителите няма да докара до забавяния.

"И Дже Ичташ “ разгласи, че ще се обърне към арбитражния съд в Лондон, както и че ще предприеме правни дейности в Турция. Това се споделя в известие на компанията, оповестено от "Блумбърг “.

Администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да вкара в употреба първия реактор на АЕЦ "Аккую “ в средата на 2023 година, когато се означават 100 години от провъзгласяването на Република Турция.

Останалите три реактора би трябвало да стартират работа до края на 2026 година – по един всяка година, с което общата конфигурирана мощ на централата ще доближи до 4800 мегавата. След завършването си тя би трябвало да покрива до 10 % от вътрешното ползване на електрическа енергия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР