Подходът за присъствено обучение в училище в условията на масово

...
Подходът за присъствено обучение в училище в условията на масово
Коментари Харесай

Присъственото обучение след тест за COVID продължава и след зимната ваканция


Подходът за присъствено образование в учебно заведение в изискванията на всеобщо тестване за Коронавирус продължава и след зимната почивка, съобщи пред Българска национална телевизия министърът на образованието Николай Денков. Масовото тестване остава в областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души.

След встъпването в служба на новия кабинет Николай Денков е провел две срещи с новия министър на опазването на здравето Асена Сербезова. Образователният министър е обяснил нуждата от предвидимост при положение на ново затваряне на учебните заведения - в случай че се спре присъственото образование, да има явен проект при какви условия децата се връщат в клас.

Денков подсети, че решението дали учениците ще учат присъствено и при какви условия се взима от министъра на опазването на здравето според от епидемиологичната конюнктура.

В проектобюджета за следващата година министърът на образованието е изискал средства за нарастване на учителските заплати, тъй че те да са в границите на 120%-150% от междинната работна заплата. Според него това е извънредно значимо, защото сега има промяна на поколенията измежду учителите и младите фрагменти би трябвало да се задържат.

От МОН ще опитат да подобрят изискванията за работа на учителите и с повишение на квалификацията им. Ще се подчертава върху използването на новите технологии в клас, работата с деца със усложнения или със специфични просветителни потребности, както и съответна реакция в случаите на експанзия.

Николай Денков е предложил сбърканата задача от олимпиадата по математика да се извади от оценяването и да няма тежест. Според него единствено по този начин ще се обезпечи равнопоставеност сред всички участници.

Той посочи, че все още не се постанова смяна в материала за матурите поради времето, прекарано в отдалечено образование.

Министърът на образованието ще разиска с ректорите на висшите учебни заведения благоприятни условия за облекчение на нарасналите режийни разноски в университетските общежития. Според Денков един от разновидностите е университетите да употребяват държавната помощ за високите цени на тока за небитовите консуматори.

Предстои и преструктуриране на администрацията на министерството на образованието, от което ще стане ясно дали във ведомството има потребност от още съкращения.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР