Подготвят се законови промени за минимизиране на риска от недостиг

...
Подготвят се законови промени за минимизиране на риска от недостиг
Коментари Харесай

Близо 400 лекарства липсват по аптеките, подготвят промяна в закона заради недостига

Подготвят се законови промени за минимизиране на риска от дефицит на медикаменти. Това сподели министърът на опазването на здравето Христо Хинков по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето нощес, представен от БТВ.
Прочетете още
Той беше изслушан във връзка липса на лекарства за лекуване на диабет и на ваксина за бебета, включена в  задължителния Имунизационен календар.

Предлаганите законови промени засягат търговията на едро и дребна с лекарствени артикули, паралелния импорт и рационализиране на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), уточни Хинков. Министърът срещна членовете на комисията с идни доставки на инсулини и имунизацията за бебета „ Хексацима “. Ваксината евентуално ще бъде доставена в края на август или първоначално не септември. До 10 август Министерство на здравеопазването и НЗОК ще изготвят инструкции до общопрактикуващите лекари за изчезналата ваксина.

Към момента на българския аптечен пазар липсват 392 медикаменти по лекарско наставление, сподели Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки. По думите му те не могат да бъдат доставени сега в аптеките и надлежно пациентите нямат достъп до тях. От тези 392 медикаменти 166 се изнасят, сподели още Костов, цитирайки данни от лист, възложен от Изпълнителната организация по медикаментите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР