Подготвят се промени в Закона за енергетиката, с които ще

...
Подготвят се промени в Закона за енергетиката, с които ще
Коментари Харесай

Пеканов: Дефиницията за енергийно бедни влиза с промени в Закона за енергетиката

Подготвят се промени в Закона за енергетиката, с които ще се одобри дефиницията за " енергийно небогати ". Това сподели служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов на полемика " Да понижим сметките – енергийната беднотия и цените ", проведена от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП).

По думите му по този метод ще бъдат заложени критериите и процедурите за верифициране на статута " енергийно небогати ". Това ще  отключи всички бъдещи политики за енергийна успеваемост и енергийни помощи, като по този метод те бъдат ясно таргетирани и ще може да се употребяват по най-хубавия метод.

Пеканов добави, че към Консултативния съвет за европейската Зелена договорка е образувана комисия, измежду чийто главните задания е да се разработят промени в Закона за енергетиката, както и съпътстващата разпоредба, които да вкарат дефиницията за " енергийна беднотия ", както и да вкарат метода, по който тя ще бъде прилагана, верифицирана и това ще може да се случва по най-хубавия метод.

Разработената от комисията формулировка за енергийна беднотия стъпва на методология, създадена благодарение на учени от Българска академия на науките, и дефинира като енергийно бедните семейства тези, чийто наличен приход ги слага под персонализирания предел на енергийна беднотия, който е подвластен и е функционалност от абсолютния предел на бедността. Отчитат се и характерностите на съответното домакинство, както и неговите разноски за сила, изясни Пеканов.

Комисията усъвършенства и нужните данни за дефинирането на този статут до три категории условия - рентабилен аршин, обществен аршин (в него попада ТЕЛК, пенсионен статус), както и жилищен аршин (включва възраст и статут на обновяване на сградите). Тези критерии правят оценка енергийните потребности и енергийните разноски на обособените семейства. 

Служебният вицепремиер посочи, че тези промени в Закона на енергетиката в момента се завършват, с цел да се кодифицира дефиницията. Предстоят още няколко стъпки, с цел да се " изчистят " юридически измененията и те да действат по най-хубавия метод. Работи се и по плана на разпоредба по този въпрос, добави Атанас Пеканов. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР