Подготвя се създаването на широка лява платформа, която да обедини

...
Подготвя се създаването на широка лява платформа, която да обедини
Коментари Харесай

„24 часа“ гърми: Румен Радев прави нов проект, Мая го гради! Манолова: Има нужда от такова нещо

Подготвя се основаването на необятна лява платформа, която да сплоти доста неправителствени и цивилен организации, академични преподаватели и известни персони, гравитиращи към Румен Радев, научи “24 часа ”.

За лице на платформата се спряга някогашният вицепремиер по еврофондовете в служебните кабинети на президента Атанас Пеканов. Преди дни в уеб страницата “Епицентър ” се появи информация обаче, че той ще е отпред на дясноцентристка партия в контраст на “Продължаваме смяната ”.

“Нека да не се занимаваме с жълтини и спекулации, а да се опитваме да приказваме за проблемите пред нас, пред страната ни ”, лаконичен бе във фейсбук тогава някогашният вицепремиер, анализирайки академично значим съгласно него проблем – инфлацията. Близки до Пеканов считат, че той имал други вероятности. Вицепремиерът не съумя да остави забележителна диря, откакто проектът за възобновяване още веднъж не стигна до Брюксел.

Новата платформа ще е по-скоро лява, само че ще заеме място и в центъра. За друго от знаковите лица в нея да вземем за пример се спряга синдикалистката Ваня Григорова, която е ръководител на съдружие “Солидарна България ”.

Политическите интриги търсят настойчиво раздор сред Румен Радев и Кирил Петков, с цел да обяснят появяването на новия план. който щял да бъде разгласен през март, откакто бъде признат бюджетът на страната за тази година. Така ще има време да набере известност преди есента, за когато се предвижда, че е допустимо да има предварителни избори. А даже и държавното управление да се задържи на власт, планът щял да се яви като състезател на локалните избори следващата година.

Същевременно различен план, на който от “Дондуков ” 2 наяве симпатизираха – гражданска платформа “Изправи се. БГ ” на Мая Манолова, се готви да се трансформира в партия. Според осведомени някогашната депутатка към този момент гради структури из страната, а задачата била бъдещата ѝ групировка да се трансформира в мандатоносител на платформата на президента на бъдещи избори.

Потърсена от “24 часа ”, Манолова не подвигна телефона си. Преди дни обаче тя отговори на въпрос дали прави план с Пеканов.

“В момента имаме различен дневен ред и се опитваме оптимално да бъдем потребни на хората да преживеят тежката рецесия. Ако ме питате дали има потребност от нов обществен план, който да поддържа хората, които са най-уязвими – да, има потребност от подобен план. Дали и по кое време ще се появи той и кой ще го прави – не мога да кажа. Когато имам какво да кажа, ще го направя, сега нямам ”, разяснява Манолова в петък пред публицисти. Тя описа, че предстоят диалози в платформата “Изправи се. БГ ” за това по какъв начин не престават напред и когато имат решение, ще го разгласят.

Не е ясно дали тези два плана ще привлекат социалисти, недоволни, че конгресът на Българска социалистическа партия в събота отхвърли да установи оставката на лидерката Корнелия Нинова, или следва основаването на различен ляв план. Има потребност от подобен, сподели екслидерът Михаил Миков, който през вчерашния ден напусна Българска социалистическа партия. Не е ясно дали хода му ще последват и други от вътрешната съпротива.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР