Подготвя се достъп до електронночетивни варианти на учебниците, каза в

...
Подготвя се достъп до електронночетивни варианти на учебниците, каза в
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Подготвя се достъп до електронночетивни варианти на учебниците

Подготвя се достъп до електронночетивни разновидности на учебниците, сподели в Перник министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му това ще стане със единодушието на издателствата.

Паралелно експертите в министерството работят и в региона на цифровото оценяване - и вътрешно, и външно. Навлизането на цифровите технологии в класните стаи е неизбежно, акцентира министърът.

Според него цифровите компетентности ще бъдат нужни за всяка специалност. "Все по-голяма част от добавената стойност ще се образува от цифровите стандарти и учениците би трябвало да бъдат не просто цифрови ползватели, а цифрови основатели ", сподели Вълчев. Затова по думите му е належащо още от първи клас да бъдат обучавани като такива. "Това прави провокациите пред просветителната система обилни ", съобщи министърът.

Вълчев заяви също, че са планувани 10 млн. лева по национална стратегия за осведомителни и информационни технологии в образованието. Трябва да влагаме в инфраструктурата - така наречен опорна мрежа, местни мрежи в учебните заведения, да цифровизираме организацията на образователния развой, използването на електронни дневници, на осведомителни системи, системи за връзка с родителите, да разширяваме достъпа до цифрово наличие, акцентира министърът.

Според него образователните стратегии по осведомителни технологии следва да бъдат по този начин конструирани, че в края на учебното обучение ученикът да може да постави изпит за цифровите компетентности.

Вълчев заяви също, че стартира национална обучителна стратегия за "ай ти кариери ", имаща за цел да разшири базата от експерти. Предвижда се обсегът на програмата да бъде уголемен, да се включат повече учебни заведения, които да бъдат центрове за образование, сподели министърът. По думите му се възнамерява и разширение на фронталното електронно образование, което допуска в учебните заведения да има електронна връзка, мултимедийни коректори и вероятно достъп до електронни учебници, само че не до всяко дете. "Училищата изпреварват значително напъните на министерството, тъй като в тях работят доста положителни преподаватели, новатори ", акцентира министърът.

Красимир Вълчев участва през днешния ден в Перник на национална конференция "Дигиталната образователна среда - ново измерение в просветителния развой ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР