Подготвеният бюджет за тази година е направен така, че да

...
Подготвеният бюджет за тази година е направен така, че да
Коментари Харесай

Експерти: Трябва да засилим процеса за влизането в Еврозоната

Подготвеният бюджет за тази година е изработен по този начин, че да дава отговор на критерии за влизане в Еврозоната. На фона на това в Народното събрание беше импортирана подписка за осъществяване на референдум за приемането на еврото.

" Това е вероятен бюджет, преди няколко месеца видяхме и проектобюджет, показан от служебния кабинет, който беше с много по-висок недостиг. Имахме съществени възражения, а този бюджет, който е с 3% недостиг, ни дава опция да покрием един от критериите за влизане в Еврозоната, което неоспорим приоритет освен за нас, само че и за бизнеса ", каза главният секретар на БТПП доктор Васил Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

" На тези срещи ние сме единомишленици, т.е. фокусът и полемиката върви в посока по кое време България най-рано може да покрие условията и да стане член на Еврозоната, защото това не е едностранен развой. Трябва да бъдем утвърдени и поканени. Това, което беше сложено като акцент, е, че държавното управление е належащо да ускори тази осведомителна акция, с цел да може тези страхове, които са споделяни в нашето общество, да бъдат преодолени с образци ", добави Тодоров.

От думите му стана ясно, че в контракта с Европейски Съюз нямаме период за въвеждането на еврото в България.

" Това, че няма период в един контракт, не значи, че има недостатък, в противен случай - когато няма период, значи, че допустимо най-скоро да бъде осъществена това планувано присъединение, когато страната ни покрие критериите. Обсъдихме на срещата освен 1 януари 2025 година, само че и средата на 2024 година. Трябва да гоним допустимо най-краткия период, защото изгодите за страната ни са безспорни ", разясни основният секретар на БТПП.

И показа, че имат сериозна рецензия към държавното управление, защото към момента няма механизъм за определянето на минималната работна заплата.

" А че ще има растеж на приходите - това е неминуем развой, само че желаеме това да се случва в границите на един предвидим и явен механизъм за определянето на този най-минимален предел. Ние приветстваме тези работодатели, които имат финансова опция и бизнесът, който ръководят, разрешава да усилва работните заплати. Безспорно това е тласък за техните чиновници ", безапелационен е Васил Тодоров.

По думите на юриста доцент Христо Христев референдум за българския лев не може да се реализира.

" Първо - има спънки в вътрешноправната ни уредба, второ - не може да има, защото провеждането му би противоречало на отговорностите, които България има като страна членка на Европейски Съюз. От една страна законът, който въобще планува реда, по който може да бъде реализиран народен референдум, доста ясно показва, че референдум по въпрос, по който е предмет на уредба в интернационален контракт, може да бъде извършен преди неговото одобрение ", разясни той.

Доц. Христев е на мнение, че подписката за свикването за референдума е била водена с ясното посланието да се блокира присъединението на България към еврото.

" Въпросът със периода е хватка за наивна българска аудитория. Искам да припомня, че ние към момента сме страна членка на Европейски Съюз. Тези деятели, които провеждат този референдум, не са споделили намерено, че желаят България да напуща Европейски Съюз. Подтикването ни към този референдум е един завоалиран опит България да бъде подбутвана и в един миг открити опити да отдръпването на страната ни от Европейски Съюз ", отсече юристът.

Попитан дали бизнесът е подготвен за еврото, Тодоров отговори: " Имат известни терзания, по-скоро физически по какъв начин ще стане новият програмен продукт. Има чувство за наложителност, той ще се случи. "

Доц. Христо Христев е безапелационен, че ако референдумът се състои, ние в реалистично бъдеще няма да се присъединим към Еврозоната: " И в случай че той се състои, това ще бъде най-голямата политическа машинация за последните 30 години. България няма суверенна валута, тъй като нашата валута от 1997 година е привързана първо за немската марка и второ за еврото. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР