Поддръжката на автомобила е решаваща за безпроблемно и безаварийно шофиране.

...
Поддръжката на автомобила е решаваща за безпроблемно и безаварийно шофиране.
Коментари Харесай

Кога се налага смяна термостата ?

Поддръжката на автомобила е решаваща за безпроблемно и безаварийно шофиране. Навременната промяна на избрани консумативи и регулярното посещаване в сервиз, е тип предварителна защита по отношение на по-сериозните поправки.

Поради тази причина е добре да бъдете осведомени, кои елементи най-често и бързо, биват амортизирани и се постанова тяхната замяна.

При всички коли, от изключителна значимост е всяка част от комплицирания механизъм, да работи дейно. В противоположен случай, проблеми потеглят по цялата верига.

Терморегулатора или именуван още, е един от тези основни съставни елементи, посредством, на които мотора действа вярно. Неговата роля е да управлява дебита на антифриза, който минава през охлаждащия нагревател на автомобила.

При неговата нередовност, се следят два отрицателни резултата за мотора:

● Двигателя не доближава работна температура на антифриза ( 90 градуса)

● Охлаждащия сътрудник (антифриза) не може да бъде охладен, защото циркулацията му през охлаждащия нагревател е нарушена
Същност и принцип на деяние на термостата

Термостатът е надзорен орган, посредством, на който се контролира циркулацията на антифриза. От своя страна, антифриза спомага за охлаждането на топлообмена, осъществяван в мотора.

Термостатът се води - тип клапанно тяло, което се състои от бутало и газова капсула.

Благодарение на неговото устройство, при повишение на температурата на антифриза, газта в газовата капсула се нагрява, в резултат на което тя избутва клапана и той се отваря.

По този метод започва и самата циркулация на охлаждащия сътрудник, през фронталния нагревател, така наречен “голям кръг”.

При някои термостати, газовата капсула се ръководи по електронен път, посредством специфичен радиатор. Самият той се ръководи от контролния блок на мотора. Това е за, понижаване на нездравословните излъчвания, като по този метод има по-финно контролиране на на антифриза. Което въпреки това, въздейства върху горивната изгодност на автомобила.
Кога е време за промяна на термостата?

Индикациите, които би трябвало да съблюдаваме за възможна промяна на терморегулатора са следните:

● Повишен разход на гориво

Наблюдава се при недостигането на работна температура, нормално би трябвало да е сред 40 - 60 градуса.

● Повишена температура

При дефектиране на термостатното тяло, то изпада в неспособност да се отвори. Вследствие на това, антифриза не циркулира през “големия кръг” (радиатора) затова, той губи способността да се охлажда. В тези случаи, мотора доближава точка на прегряване, което води до пагубни последици.

Най-честите са: издухване или измятане на цилиндрова глава, както и измятане на цилиндров блок.

Също по този начин, високата температура провокира изхабяване на съществени мотовилкови лагери на мотора и на буталните пръстени (сегментите). Което води до нараснал разход на масло.

● Недостигане на работна температура

Това се дължи на обстоятелството, че контролния блок за ръководство се стреми да доближи работната температура. Като през това време, подаването на гориво е по-голямо. Това от своя страна, респективно въздейства върху разхода на гориво. Също по този начин, ниската температура на охлаждащия сътрудник, способства за по-интензивното изхабяване на бутало-цилиндровата група.

При демонстрация на някои от изброените нагоре индикации, се предлага замяна на термостатното тяло.

За инспекция при непрекъснато отворен термостат, може да се направи следното:

Запалване на колата и шофиране, досега, в който температурата на охлаждащия сътрудник, не се повишава. След това, се отваря капака на автомобила, ревизира се ръчно маркуча, дали е топъл, толкоз, колкото останалите маркучи по системата.

Проверката при непрекъснато затворен термостат е сходна, само че с разликата, че би трябвало да се изчака температурата да надвиши работната. Едва тогава, още веднъж би трябвало да се ревизира ръчно маркуча, който ще бъде по-студен от останалите маркучи по системата. Това може да значи, че термостата е останал в непрекъснато затворено състояние.
Смяна на термостата

Смяната на термостата се разграничава, като развой според от марката и модела на автомобила. В някои случаи, се постанова демонтирането на мотора от купето, а при други модели, промяната може да бъде осъществена за по-малко от 10 минути.

Стъпката, която постоянно се ползва е - нуждата от изстиване на автомобила, за по-безопасна работа на механика. Едва по-късно, може да се пристъпи към източване на охлаждащия сътрудник.

След, което следва и механична замяна на термостатното тяло. След подмяната му, се постанова обезвъздушаване на системата, постигане на работна температура на мотора и повторна инспекция за неизправности.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР