Поддържането на неутрална позиция на гръбнака и шията трябва да

...
Поддържането на неутрална позиция на гръбнака и шията трябва да
Коментари Харесай

Колко важна е възглавницата за съня?


Поддържането на неутрална позиция на гръбнака и шията би трябвало да е главно изискване при избора ни на възглавница . Така се оказва, че всеки член на фамилията има своите характерни потребности – от по-ниска или от по-висока възглавница, от твърда или мека. За някои хора възглавница даже не е нужна и те се усещат задоволително комфортно в леглото и без нея.

Ролята на комфортната възглавница не трябва да се подценява, тъй като в доста случаи противоположното е причина за поява на разнообразни нарушавания на съня .

За всеки, който още не е разкрил най-удобната за себе си възглавница специалистите дават няколко рекомендации, на база на желаната поза за сън .

Спящите по тил като най-многобройна група е добре да се спрат на по-ниска и мека възглавница , която ще обезпечи неутрална позиция на главата и няма да държи врата издигнат нагоре.

За хората, които спят встрани, е целесъобразно да употребяват по-висока и твърда възглавница , която ще компенсира дистанцията сред ухото и рамото и също ще държи главата и врата в оптимално неутрална позиция по време на сън.

Спането по стомах постоянно се показва от специалистите като максимален зложелател на пълноценния сън, само че в случай че усещате, че това е най-комфортната за вас поза, бихте могли да подобрите качеството на съня си точно с избор на комфортна възглавница. Интересното в тази ситуация е, че спящите по стомах следва да си сортират 2 възглавници за оптимален нощен комфорт. Препоръчително е да поставят глава на по-висока, само че мека възглавница, а по-тънка и твърда такава може да слагат под корема или бедрата си за балансиране позицията на тялото.

Свързани публикации.. Как позата на съня въздейства на качеството му? 0 Няколко ритуала за пресен старт на деня 0 Комфорт в спалнята – за какво спим по-добре на студено? 0

Последствията от неуместната възглавница надалеч не се изчерпват с болките и сковаността на врата и раменете на сутринта. В дълготраен проект неуместната възглавница непроменяемо повлиява и качеството на съня. Резултатите от профилирано изследване демонстрират, че в 91% от случаите на хронични проблеми със съня подмяната на възглавницата с по-удобна такава има доста положителен резултат за поддържането на по-спокоен и дълъг сън.

Разбира се, и спящите без възглавница не са застрахoвани против поява на проблеми със съня. В тези случаи повода би трябвало да се търси другаде, а евентуално решение на тези проблеми предлага точно изборът на една комфортна възглавничка , подобаваща за позата, в която обичат да спят.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР