Поддържането на кожата ви хидратирана е много важно, особено при

...
Поддържането на кожата ви хидратирана е много важно, особено при
Коментари Харесай

Грижа за суха кожа

Поддържането на кожата ви хидратирана е доста значимо, изключително при грижа за суха кожа. Има ли нещо като естествено навлажняване на лицето или сме обречени на процедури в салони за хубост и пазаруване на скъпи артикули? Защо някои хора имат суха кожа? В тази публикация излиза наяве от кое място идва водата в кожата, по какъв начин да се грижите за сухата кожа и несъмнено, домашни способи за навлажняване на лицето.

Нашата кожа – най-големият орган в цялото тяло – съхранява съвсем 20% от цялата вода в тялото. От това количество цели 60% са в по-дълбоките пластове на кожата, а единствено 13% в роговия пласт. Как е стигнала до там?

Откъде идва водата в кожата?

Водата се движи поредно от дермата към повърхността, като овлажнява обособените пластове на епидермиса и приключва пътуването си в роговия пласт. И точно роговият пласт на епидермиса, дружно със себума, който го покрива на повърхността, работи като преграда, която стопира водата в кожата да се изпари. Така епидермисът се овлажнява от вътрешната страна. Това е, с цел да се подсигурява, че вътрешните органи на тялото са вярно хидратирани, да се предотврати приключването на тъканни течности и да се попречва загубата на вода посредством изпаряване.

Защитата от загуба на вода е една от най-важните физиологични функционалности на кожата.

Неговата успеваемост зависи от водно-липидния баланс в кожата, т.е. вярната степен на хидратация и омазняване. Задачата на козметиката е да поддържа тези механизми. Кожата би трябвало да бъде снабдена с хигроскопични субстанции, които ще свързват водата или ще лимитират загубата й, и липидни съставни елементи, които ще регенерират пропуските в отбраната.

Възрастта въздейства ли върху равнището на хидратация на кожата?

Трансепидермалната загуба на вода се усилва с възрастта.

Ето за какво за млада суха кожа е задоволителен лек овлажняващ крем, който не е наложително ефикасен за жена на тридесет години. В допълнение, интензивността на фибробластите понижава с възрастта, което води до понижено произвеждане на хиалуронова киселина. Недостатъците му лимитират потенциала за предпазване на вода в дермата.

Въпросът е дали процесът на стареене на кожата може да бъде спрян? Сухата кожа остарява, за жалост се състарява доста бързо. Именно по нея най-бързо се виждат бръчки и петна, по тази причина би трябвало да се поставят специфични грижи.

Слънцезащитата може доста да забави течението на времето, очевидно върху кожата, и провокирано от действието на слънчевата светлина – просто би трябвало да се научите по какъв начин да я употребявате всеки ден.

Необичаен бонус в този случай за притежателите на суха кожа е опцията да употребяват даже най-мазния слънцезащитен крем.

Причини за суха кожа

Изсушаването на кожата може да се случи безусловно на всеки. Дори хората с мазна кожа могат да се оплачат от сухота. Защо въобще кожата става суха?

  • Възрастта – това е главната причина, заради която толкоз доста се приказва за овлажняването още в юношеството;
  • Използване на профилирана грижа – сухота може да се появи, да вземем за пример, след процедури с киселини или след потребление на козметика с ретинол;
  • Външни фактори , които повреждат епидермалния липиден пласт, като слънчева радиация, леден или парещ въздух, студен вятър, престояване в климатизирани помещения;
  • Неправилна грижа , като козметика с алкохол, прекалено разчистване, щадящо овлажняване;
  • Прием на избрани медикаменти , изключително такива за контролиране на кръвното налягане;
  • Заболявания като диабет и заболяване на щитовидната жлеза.

Суха кожа и обезводнена кожа – разлики

Сухата и обезводнена кожа постоянно има сходни признаци и чувства. След това може да бъде съпроводено от чувство за обтягане и неравност, твърдоглав сърбеж на кожата и нейното лющене. Кожата е по-чувствителна към неподходящите въздействия на външни фактори. Въпреки тези прилики, сухата и обезводнената кожа имат малко разнообразни условия и потребности от грижа. Така че дано можем да ги разграничаваме.

Сухата кожа е един от главните видове кожа. Поради тънката хидролипидна преграда и естествено ниското произвеждане на себум, тя не е доста гъвкава, склонна е към раздразнения и прекалено изсушаване. Освен това е склонна към прибързано стареене. Кожата може да е суха по цялото тяло, освен по лицето.

Дехидратацията отразява положението на кожата. Това е проблем, който всички можем да изпитаме – даже при комбинирана към мазна кожа.

Дехидратацията на кожата може да ни съпътства краткотрайно или за дълго време. Основната причина за дехидратация на кожата е нейната незадоволителна хидратация. Може също да е резултат от несъответстваща или прекомерно нападателна грижа, неприятна диета и други фактори.

В случай на мазна кожа, дехидратацията може да бъде резултат, наред с други, от нараснало произвеждане на себум и лезии от акне. Така че дано се опитаме да определим повода за дехидратацията на кожата и да премахнем факторите, които са нездравословни за нас.

Цялостното навлажняване извън (чрез целенасочена грижа) и от вътрешната страна (чрез пиянство на вярното количество вода) би трябвало да помогне за дейно попречване на казуса с дехидратацията на кожата.

В тази публикация се фокусираме върху това по какъв начин да се грижим за сухата кожа и по какъв начин да повишим равнището й на хидратация благодарение на козметика и домашни средства.

Основни правила при грижа за суха кожа

Сухата кожа се нуждае от подобаваща хидратация и омазняване. Всяка козметика, употребена както за разчистване, по този начин и за навлажняване, би трябвало да бъде определена за кожа, която се нуждае от хидратация.

1. Почистване на суха кожа

При суха кожа се предлага потреблението на кремове, млека и хидрофилни масла за измиване. Не оставят кожата опъната и не провокират раздразнения, даже когато се отмият с вода. Добър образец тук е почистващото масло за лице JOIK, което е с лека консистенция, отстранява идеално всички замърсявания, като в това време не изсушава и не оставя мазно чувство.

Грижата за кожата стартира с премахването на грима, т.е. измиването и почистването на кожата от грим. Важно е, откакто измиете лицето си, деликатно да го подсушете с хартиена забрадка и избягвайте да го търкате мощно.

2. Тонизиране

Важен детайл в грижата за сухата кожа е обезпечаването й на леко кисела среда. При дефицит на серамиди и себум киселинната среда е главно единствената отбрана на кожата против микроби. Затова след всяко измиване използвайте нежни тоници без алкохол с леко кисело рН.

3. Овлажняване и омазняване на суха кожа

Обичайният режим на грижа е потреблението на хидратиращи и омазняващи препарати единствено заран и вечер. Докато при най-често срещаната смесена кожа работи, притежателките на суха кожа може да почувстват, че се нуждаят от спомагателна грижа денем, тъй като кожата е станала опъната. Следователно следователно потреблението на кремове денем не е неточност в грижата, несъмнено, при изискване че кожата е почистена от замърсявания, себум и грим. Трябва да се погрижите и за слънцезащитата, защото ултравиолетовите лъчи също оказват отрицателно въздействие върху равнището на хидратация на кожата.

В случай на доста суха кожа, най-добре е незабавно след разчистване да употребявате хидратиращ серум и едвам по-късно богат хидратиращ или подхранващ крем.

4. Съзнателно отбягване на факторите, изсушаващи кожата

Притежателите на суха кожа знаят какво не е добре за кожата им. Необучени от никого, те постоянно заобикалят рисковите температури, както и хлорираната вода. Също по този начин постоянно усещат неприятно раздразнение и обтягане на кожата след контакт с цигарен пушек, по тази причина го заобикалят.

Те също знаят доста добре, че измиването на лицето с елементарен, нападателен измиващ гел ще докара до стягане на кожата и даже лющене, по тази причина в никакъв случай не протягат ръка към сходна специфичност – също като гранулираните ексфолианти, които за тях са нищо повече от изтънчено изтезание.

Какво да избягвате при грижа за суха кожа:

  • козметика на алкохолна основа
  • сапуни
  • огромно количество пудра, по-добре е да изберете кремообразна основа за лице
  • фактори на околната среда: UV радиация, нечист (градски) въздух, рискови температури
  • цигарен пушек
  • отопление и климатизация

5. Какъв скраб за суха кожа да изберете?

Това обаче не трансформира обстоятелството, че потреблението на скраб се предлага и при суха кожа – просто би трябвало да знаете кой вид да изберете.

Ензимните пилинги, т.е. тези, които съдържат растителни ензими, като бромелаин и папаин, работят добре в грижата за сухата кожа.

След нанасянето им кожата би трябвало да се отбрани с подобаващи препарати, за предпочитане съдържащи както овлажнители, по този начин и керамиди, както и омазняващи субстанции.

Домашни способи за навлажняване на лицето

Независимо дали сухотата на кожата ви се дължи на стареене, главно положение на кожата, неприятна грижа за кожата или фактори на околната среда, тя може да бъде сърбяща, напрегната и неуместна. Има доста способи да овлажните кожата си вкъщи – само че кои са най-ефективните? Сега да преминем към методите за навлажняване на кожата на лицето вкъщи и с каквото имате на разположение. В началото къс обзор на съставките, които спомагат за повишение равнището на хидратация на кожата.

Сред известните овлажнители можем да различите:

  • Овлажнителите спомагат за привличането на влага и включват, да вземем за пример, керамиди, глицерин, сорбитол, хиалуронова киселина и лецитин;
  • Оклузиите оказват помощ да се затвори влагата в кожата и тук имаме вазелин, силикони, ланолин и разнообразни типове масла;
  • Емолиенти , това са артикули, които съдържат масло, вода и емулгатор, с цел да се предотврати тяхното обособяване. Те са по-леки и по-лесни за нанасяне от вазелин или масла. Много търговски овлажнители съдържат както емолиент, по този начин и овлажнител като линолова, линоленова и лауринова киселина.

Като цяло, колкото по-плътен и лоен е продуктът, толкоз по-ефективно ще овлажнява кожата ви. Някои от най-ефективните и най-евтините са вазелинът и неговите други възможности на растителна основа и овлажняващите масла, в това число растителни масла. Тъй като не съдържат вода, най-добре е да ги употребявате, до момента в който кожата ви е към момента мокра след баня, с цел да запазите влагата.

Има доста домашно приготвени препарати, които принадлежат към групата на упоменатите овлажнители и които можете да употребявате за навлажняване или облекчение на признаците на суха кожа. Сред тях се открояват слънчогледовото масло, кокосовото масло, овесените ядки и медът.

1. Слънчогледово олио

Едно изследване от 2013 година откри, че слънчогледовото масло усъвършенства хидратацията на кожата. Участниците означават, че маслото бързо успокоява признаците на суха кожа като обтягане и неравност. Интересното е, че същото изследване сподели, че зехтинът в действителност поврежда кожната преграда, което допуска, че не всички естествени масла са подобаващи за приложимост като овлажнители. Други изследвания демонстрират, че постоянната приложимост на слънчогледово масло върху лицето мощно овлажнява и изглажда кожата, а също по този начин укрепва естествената защитна преграда на кожата. ( 1 )

2. Кокосово масло

Друго натурално масло, което потвърдено има позитивен резултат върху сухата кожа, е кокосовото масло. Проучване от 2014 година откри, че кокосовото масло е толкоз безвредно и дейно, колкото и вазелинът за лекуване на суха кожа. Установено е, че доста усъвършенства хидратацията на кожата и усилва количеството липиди на повърхността на кожата. Всичко това с помощта на наличието на наситени мастни киселини, които имат омекотяващи свойства и по този метод маслото запълва кухините в сухата кожа, правейки я гладка. ( 2 )

3. Овесена каша

Опънатата и грапава суха кожа могат да бъдат успокоени с овесената каша. През 2015 година е потвърдено, че екстрактите от овесени ядки имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което допуска, че те могат да оказват помощ при лекуването на суха кожа. Как да ги използваме? Най-добре е да добавите овесени ядки на прахуляк към ваната си или да изберете крем с овесени ядки за лицето си. ( 3 )

4. Пчелен мед

Анализ на изследване от 2012 година откри, че медът е потребен за доста типове кожни болести. Различни изследвания демонстрират, че медът е овлажняващ, предизвиква заздравяването и има противовъзпалителни резултати – което го прави отлично средство за суха кожа. Освен това има преимуществото, че е изцяло натурален и можете да го нанесете непосредствено върху кожата си. ( 4 )

Достатъчно е да втриете малко мед в кожата на лицето си и да го оставите за към 10 минути, след което измийте лицето си щедро с хладка вода.

Направете си маска от овесени ядки и мед. Медът е превъзходен метод за бързо навлажняване на сухите елементи на лицето, в това число устните, и телата като лактите и коленете.

5. Авокадо

Авокадото съдържа доста съставки, които имат удобен резултат върху кожата. Сред тях има, апропо мастни киселини, антиоксиданти или витамин Е. Как да хидратираме кожата с авокадо? Направете паста, т.е. натрошете плода и го нанесете върху лицето си, като го оставите за към 15 минути. Можете даже да правите хидратираща процедура с авокадо всеки ден.

Вместо плодове от авокадо можете да посегнете към масло от авокадо и да го комбинирате да вземем за пример с мед и банан. Така ще получите маска за лице с овлажняващ и антиейдж резултат.

Какво друго може да помогне за естественото навлажняване на кожата?

Диетата също е значима. Струва си да я обогатите с естествени растителни масла, съдържащи EFA, които липсват на сухата кожа, както и артикули, богати на бета-каротин и витамини С и Е.

Ключът е да пиете най-малко 2 литра течности дневно и да ядете сурови плодове и зеленчуци – натурален източник на витамини и микроелементи.

Ежедневната диета би трябвало да включва здравословни мазнини под формата на мазна риба, масла, авокадо, семена и семки. Зеленчуци като моркови, цвекло, домати и спанак също имат овлажняващ и подхранващ резултат върху кожата.

Друг забавен факт е, че едно изследване откри, че пиенето на мляко може да помогне за поддържане на оптимална хидратация на кожата. Проучване от 2015 година откри, че диета с високо наличие на мляко може да усъвършенства цялостното здраве на кожата. Всичко това се дължи на наличието на фосфолипиди, които при мишки усъвършенстват кожната преграда. Въпреки това, не са провеждани изследвания върху хора, тъй че можете да методите към този въпрос като към любознание и вероятно да го ревизирате сами.

Резюме – грижа за суха кожа

В случай на суха кожа на която липсва влага във външния й пласт, тя може да се напука и да се инфектира. Така че поддържането на хидратация е доста значимо! По този метод освен ще си осигурите хубав външен тип на кожата, само че и ще избегнете други неприятни последици като сърбеж, лющене или ускорена поява на бръчки.

Сухата кожа изисква изключително деликатна грижа. Можете да го осигурите, като осигурите вярното равнище на хидратация, както вътрешна, по този начин и външна. Използването на хидратираща и омазняваща козметика, нежното унищожаване на грима и ежедневното тонизиране би трябвало да бъдат непрекъснато включени в проекта за ежедневна грижа. В резултат кожата ви ще остане млада за по-дълго време.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР