Поддържаната градина с обгрижвани растения е ключова за визията на

...
Поддържаната градина с обгрижвани растения е ключова за визията на
Коментари Харесай

Подходяща грижа за екзотичните растения

Поддържаната градина с обгрижвани растения е основна за визията на къщата или вилата. Растенията в дома придават живот и цвят, трансформират атмосферата и я приближават до живота измежду природата. По-лесно се отглеждат растения, които са съобразени с атмосферните условия, почвата и мястото, на което се засаждат. Ако обаче сте решили да превърнете градината си в другоземен остров, а дома си – в кътче от Рая, в реда на нещата е да се спрете на екзотични типове, въпреки те да изискват доста повече старания, знания и грижи. Кои са едни от най-често отглежданите и желани екзотични растения в България и какви характерни грижи изискват?

Подходяща грижа за екзотични растения в градината

Ако решите да отглеждате типове, нехарактерни за географските ни ширини, подгответе се за нараснало внимание и грижи.
Палмите са отличен избор, в случай че са съчетани с други типове, напомнящи на екзотични ваканции измежду безкрайни пясъци. Характерно за тях е, че множеството са топлолюбиви. Има и студоустойчиви типове, само че даже те не оцеляват в ранна възраст навън в планински открити градини и при по-люти зими. За да съхраните палмата, може да я отглеждате в съобразена с размера ѝ голяма саксия, до момента в който стане по-голяма. Това ще ви разреши да я прибирате вътре, когато застудее. Палмите, засети в земята, имат потребност от зимна отбрана, в случай че не са задоволително устойчиви на неприятни атмосферни въздействия, както и в случай че се намирате във високопланински регион.  Когато купувате палма, значимо е да получите информация до какви негативни температури растението може да вирее, без да страда, както и какви торове и почви са подобаващи за съответния тип. Бугенвилеята придава сексапил на всяка градина. Топлолюбив  тип, който съумява да цъфти даже по нашите географски ширини, само че не оцелява зимата на открито. Необходимо е да не я засаждате в земята, а да я оставите в саксия и да я прибирате през студения сезон. Поставете съда в помещение, което не е доста топло и осветено. Възможно е да изгуби част от листата си, само че това не следва да ви тормози. С настъпване на топлия сезон растението се възвръща. Кактусите обичат слънцето, сушата и топлината. Трудно подлежат на развъждане през зимата, само че може да опитате със зимна отбрана, в случай че са засети в градината. Индийският люляк е различен хубав, благоуханен и другоземен растителен представител, избиран от притежателите на градини. Издържа на мраз, когато е отгледано и пораснало растение, само че като цяло вирее по-добре в по-топлите места. Отглеждането във високопланински региони е същинско предизвикателство и единствено зимната отбрана в множеството случаи се оказва незадоволителна. Изход е още веднъж развъждане в саксия.
Подходяща грижа за екзотичните растения в дома

Общото сред всички екзотични тропически типове е условието да бъдат отглеждани при по-високи температури и мокрота на въздуха, наподобяващи тези в естествената им среда. За да повишите влажността, не е задоволително да пръскате растенията. Осигурете в помещението апарат за увеличение на влажността и я следете редовно. Важно е да осигурите на растенията и непрекъсната топлота, както и спомагателна светлина изключително през зимата, когато светлите часове в България са малко. Доосветявайте ги, с цел да се радвате на цъфтежа и типа им. Подходящи за дома ви и придаващи му другоземен тип са гузмания, вризея, спатифилум и други.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР