Подалият изненадващо оставка на 3 ноември ливански премиер Саад Харири

...
Подалият изненадващо оставка на 3 ноември ливански премиер Саад Харири
Коментари Харесай

Ливанският премиер с ново обяснение за скандалната си оставка

Подалият изненадващо оставка на 3 ноември ливански министър председател Саад Харири разгласи от Саудитска Арабия, че е свободен.
" Аз съм свободен тук. Ако реша да заминавам на следващия ден, ще го направя ", сподели той в изявление от саудитската столица Рияд за малкия екран на неговата партия, съобщи БГНЕС.
Той съобщи, че след няколко дни ще се върне в Бейрут. " Ще се върна в Бейрут, с цел да връча публично оставката си на президента на републиката ", уточни той.
Харири удостовери, че е напуснал страната " от съображения за сигурност ". Той отхвърли отправените към Саудитска Арабия обвинявания, че се намесвала във вътрешните работи на Ливан. По думите му Саудитска Арабия " е била и си остава другар на ливанците ".
Решението си да напусне премиерския пост Харири изясни със устрема " да отбрани ползите на Ливан ". " По време на идната среща с президента Мишел Аун ще обсъдя регулирането на рецесията. Ако те желаят да се откажа от оставката, правилото за неутралитета на Ливан би трябвало ясно да се съблюдава ", разясни Саад Харири.
На 3 ноември Харири отпътува на посещаване в Саудитска Арабия, само че на идващия ден разгласи изненадващо от Рияд в телевизионно послание, че подава оставка поради опасност за живота му и в символ на митинг против намесата на Иран и ливанската шиитска организация " Хизбула " във вътрешните работи на Ливан, против което " той не е могъл да се опълчи ".
Оставката на Харири по този начин и не бе призната в Бейрут, тъй като съгласно ливанското законодателство се изисква той да я връчи на президента Мишел Аун. Появиха се клюки, че министър председателят е бил примамен в Саудитска Арабия, където е бил задържан по съмнения за присъединяване в корупционни схеми. В същото време стана ясно, че той беше одобри от саудитска крал ден, откакто разгласи оставката си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР