Под знака на българското кино ще премине следващата седмица в

...
Под знака на българското кино ще премине следващата седмица в
Коментари Харесай

Седмица на българското кино започва в старозагорската библиотека

Под знака на българското кино ще премине идната седмица в Стара Загора. Прожектирани ще бъдат няколко кино лентата в откритата в края на януари " тийн " зона на Регионална библиотека (РБ) “Захарий Княжески”. Четирите ленти, които ще бъдат показани, са заглавия от българската кинокласика.
В понеделник, 25 февруари , младежите ще гледат кино лентата " Опасен сексапил " , чиято премиера е била през далечната 1984 година Комедията на режисьора Иван Андонов споделя за лъжец, който в изобретателността си се афишира за починал, когато милицията стартира да го търси. Сценарист на лентата е Свобода Бъчварова, а оператор - Пламен Вагенщайн. В основната роля е незабравимият Тодор Колев.
На 26 февруари ще бъде прожекцията на „ Крадецът на праскови “, от 1964 година Сценарият и режисурата са на Въло Радев, а оператор е Тодор Стоянов. В основата на кино лентата е едноименната повест на Емилиян Станев, която споделя за любовта на сръбски военнопленник и дамата на коменданта на лагера за пленници във Велико Търново по време на Първата международна война. Главните функции се извършват от Невена Коканова и югославския артист Раде Маркович. Филмът взе участие в конкурсната стратегия на фестивала във Венеция, където не печели премия, само че отзивите за него са отлични. На кинофестивала във Варна през същата година Раде Маркович получава премията за мъжка роля, Невена Коканова - за женска, а лентата е отличена със специфичната премия на журито и премията на публиката.
Филмът „ Вчера “ от 1987-а, който ще бъде показан на 27 февруари , е на режисьора Иван Андонов, по сюжет на Владо Даверов. В него се споделя за възпитаници в езикова гимназия от края на 60-те години на предишния век. Операторската работа е на Красимир Костов, а музиката е на Кирил Маричков. В функциите младежите ще видят Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова (актриса в Драматичен спектакъл “Гео Милев” - Стара Загора) и Георги Русев.
Последният филм е " Бариерата " и той ще бъде прожектиран на 1 март . Премиерата му е била през 1979 година Режисьор е Христо Христов, а създател на сюжета - Павел Вежинов, по неговата едноименна повест. Това е роман за различността. Оператор на лентата е Атанас Тасев. В основните функции - Ваня Цветкова и съветският артист Инокентий Смоктуновски.
Прожекциите са от 17 часа.
“Тийн” зоната в Република България “Захарий Княжески” в Стара Загора е основана и оборудвана по обществения план „ Енергия за библиотеката “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР