Под тюркоазените води на Охридското езеро, перлата на Балканите, учените

...
Под тюркоазените води на Охридското езеро, перлата на Балканите, учените
Коментари Харесай

В Охридското езеро откриха останките на най-древното наколно селище в Европа

Под тюркоазените води на Охридското езеро, " перлата на Балканите ", учените са разкрили една от най-ранните уседнали общности в Европа и се пробват да разгадаят загадката за какво тя се е приютила зад цитадела от отбранителни колове.


Археолозите считат, че преди към 8000 години на албанския бряг на езерото е имало населено място от наколни жилища, което го прави най-старото намерено до момента крайезерно населено място в Европа.

Радиовъглеродното датиране на обекта го слага в интервала сред 6000 и 5800 година прочие

" То е с няколкостотин години по-старо от известните до момента езерни селища в Средиземноморския и Алпийския район ", съобщи Алберт Хафнер, професор по археология от Швейцарския университет в Берн.

" Доколкото ни е известно, то е най-старото в Европа ", споделя той пред Агенция Франс Прес.

Другите най-древни сходни селища са открити в италианските Алпи и датират от към 5000 година пр.н.е., споделя специалистът по европейските неолитни езерни жилища.

Хафнер и неговият екип от швейцарски и албански археолози са прекарали последните четири години в провеждането на разкопки в Лин от албанската страна на Охридското езеро, което се простира на границата сред Северна Македония и Албания.

Смята се, че в селището са живели сред 200 и 500 души, като къщите са били издигнати на колове над повърхността на езерото или в региони, постоянно заливани от покачващите се води.

Крепост от шипове

И то постепенно разкрива някои удивителни секрети.


По време на неотдавнашно гмуркане археолозите откриха доказателства, че селището е било укрепено с хиляди колове с шипове, употребявани като защитни барикади.

" За да се защитят по този метод, те е трябвало да изсекат цяла гора ", споделя Хафнер.

Но за какво селяните са имали потребност да строят толкоз обширни укрепления, с цел да се пазят? Археолозите към момента търсят отговор на този сложен въпрос.

Изследователите считат, че в дъното на езерото край Лин са забити към 100 000 шипа, а Хафнер назовава откритието " същинско богатство за проучване ".

Охридското езеро е едно от най-старите езера в света и съществува от повече от един милион години.

С помощта на професионални водолази археолозите претърсват дъното на езерото, като постоянно откриват вкаменени фрагменти от дърво и скъпи части дъб.

" Като швейцарски часовник "

Анализът на пръстените на дърветата оказва помощ на екипа да реконструира всекидневието на жителите на региона - предоставяйки " скъпа информация за климатичните и екологичните условия " от този интервал, сподели албанският археолог Адриан Анастаси.

" Дъбът е като швейцарски часовник, доста акуратен, като календар ", съобщи Хафнер.


" За да разберем структурата на този праисторически обект, без да го повредим, организираме доста щателни проучвания, като се движим доста постепенно и доста деликатно ", добави Анастаси, който управлява екипа от албански откриватели.

Буйната растителност на обекта прави работата на моменти трудно мудна.

" Построяването на селището им на колове е било сложна задача, доста комплицирана, доста трудоемка и е значимо да разберем за какво тези хора са създали подобен избор ", изясни Анастаси.

Засега, съгласно учените, може да се допусна, че селото е разчитало на земеделие и питомен добитък за изхранване.

" Намерихме разнообразни семена, растения и кости на диви и домашни животни ", сподели Илир Джепали, албански професор по археология, който работи на обекта.

Но ще са нужни още две десетилетия, с цел да бъде обектът изцяло изследван и проучен и да бъдат направени дефинитивни изводи.

Според Анастаси, всяко изследване на разкопки дава скъпа информация, която разрешава на екипа да сглоби картината за живота по крайбрежията на Охридското езеро преди хиляди години - от архитектурата на жилищата до структурата на тяхната общественост.

" Това са основни праисторически обекти, които съставляват интерес освен за района, само че и за цяла Югозападна Европа ", заключи Хафнер. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР