Под средновековната църква край кирковското село Добромирци, датирана към 13-14

...
Под средновековната църква край кирковското село Добромирци, датирана към 13-14
Коментари Харесай

Археолози, начело с проф. Овчаров, направиха уникална находка в Родопите

Под средновековната черква край кирковското село Добромирци, датирана към 13-14 век, разкрита през 60-те години на предишния век, екипът на проф. Николай Овчаров разкри втора черква от 9-10 век при траялите близо 12 дни разкопки, съобщи Дарик. „ Тази трикорабна черква е от един доста присъщ вид „ скъсени базилики” – преходна форма сред класическата базилика от ранно християнския интервал и класическата византийска средновековна черква. Тя се оказа без притвор, дълга към 9 и необятна 11 метра”, разказа разкритото проф. Николай Овчаров и направи прилика с църквата „ Свети Йоан Предтеча” в кърджалийския квартал „ Веселчане”.

Край базиликата са разкрити и три гроба, два от които детски, точно завършени във формата на саркофаг с похлупак. Третия гроб е на възрастен човек, който очевидно е бил на почитано за времето си лице, защото е ситуиран в специфична ниша, построена по-късно до новата черква от 13-14 век. Вероятно става дума за ктитора, или донора на църквата, допусна проф. Овчаров.

По думите му, при разкопките археолозите не са се натъкнали на изключително забавни находки, само че в покрайнината въпреки всичко са открити предмети, които се намират в частна сбирка в Златоград.

„ Става дума за златни и сребърни монети, едната от които е от началото на 13 век и се свързва с живота на по-късната черква от времето на император Йоан Ватаций. Но има и две сребърни монети на цар Иван Александър, както и едно оловно кръстче, обвързвано с битуването на тази и останалите 5 църкви в района”, сподели проф. Овчаров.

Тези обстоятелства, както и разкритото преди години монетно богатство от 135 монети на Цар Иван Шишман, намиращото се в този момент в експозицията на районния музей в Кърджали, му дават съображение да не се отхвърля от хипотезата си, че може би тук, сред Бенковски и Добромирци, е изкарал последните си дни патриарх Евтимий.

В умозаключение професор Овчаров заключи, че за 40 години проучвания в Източните Родопи и разкрити може би 20 църкви безусловно оборват хипотезата, която постоянно се е налагала основно по пропагандни аргументи, че това е бил най-вече мюсюлмански край.

„ Напротив. Само преди 6 - 700 години това е бил един от най-христианските краища на Балканския полуостров”, безапелационен бе проф. Овчаров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР