Под, покрит с червен пясък, четири спални, дневна, няколко работни

...
Под, покрит с червен пясък, четири спални, дневна, няколко работни
Коментари Харесай

Как се живее на Марс? Скоро ще разберем.

Под, затрупан с червен пясък, четири спални, дневна, няколко работни пространства, дребен фитнес, отвесна оранжерия за зеленчуци и медицински бранш. Така наподобява симулаторът на живота на Марс, в който четирима доброволци ще живеят като на Червената планета в границите на една година.

По този метод НАСА желае да изследва по какъв начин се държат хората, в случай че са в цялостна изолираност надалеч от Земята, изяснява ръководителката на плана Грейс Дъглас пред организация " Ройтерс ”.

Изследователският план, наречен  " Аналог на здравословното положение и успеваемостта на екипажа ", би трябвало да симулира едногодишен престой на Марс. " Искаме да разберем по какъв начин рестриктивните мерки ще повлияят на здравето им и на техните качества ", обяснява Дъглас пред АРД.

Марс на 160 квадратни метра

160-те квадратни метра са построени благодарение на 3D-принтер в хангар в Хюстън, Тексас. Експериментът съставлява подготовка за бъдеща задача до Марс, посочва експертката от НАСА Сюзън Бел. " Освен изолацията и ограниченото пространство ще следим и по какъв начин четиримата се погаждат между тях. Ако живееш с още трима души в малко пространство, това може да те изтощи ".

Отвън " Марс " в Хюстън наподобява такаСнимка: Go Nakamura/REUTERS

Четиримата платени доброволци ще би трябвало да живеят в реалистични условия като на Марс, изяснява АРД. Това значи, че няма да разполагат с доста вода и чист въздух, ще имат доста малко багаж и съвсем никакъв контакт с приятелите и фамилията си - тъкмо както биха живели на Марс в далечното бъдеще.

Разходка по Марс с виртуална действителност

Единственото, което не може да се симулира задоволително дейно на станцията " Mars Dune Alpha ", са гравитационните условия на Марс, изяснява Дъглас пред американския канал Fox 13 News.

За задачата е обособена специфична зона, изяснява инженерът от НАСА Алекс Боуман. " Създали сме пространство, в  което участниците ще могат да се " разхождат ” на Марс, с помощта на виртуална действителност. Те ще могат да правят и симулации на опити, които биха правили на Червената планета - да вземем за пример да взимат геоложки проби, да чистят праха от скафандрите си и слънчевите панели или да вършат поправки в дома си. "

Изискванията са като за астронавти

В идващите седмици ще бъде оповестено и кои ще са четиримата, които ще бъдат изолират в " Къщата на Марс "  за 365 дни. Според НАСА те би трябвало да дават отговор на всички общоприети условия за астронавти.

Помещението, в което доброволците ще работятСнимка: Go Nakamura/REUTERS

При възможен проблем в станцията или в случай че някой от доброволците в някакъв миг се откаже, ще бъдат обезпечени двама аварийни астронавти. Симулацията би трябвало да стартира през юни, а след нея се чакат и два други опита. От 2040-а година към този момент нещата към този момент ще станат съществени - това е крайният период, подложен от ръководителя на НАСА Бил Нелсън за изпращане на задача с екипаж на самия Марс.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР