Почти всеки пациент с температура и симптоми на вирусна инфекция,

...
Почти всеки пациент с температура и симптоми на вирусна инфекция,
Коментари Харесай

Доц. Пенков: Почти всеки пациент с температура и симптоми на вирусна инфекция е с COVID пневмония |

Почти всеки пациент с температура и признаци на вирусна зараза, който идва за проучване на скенер, е с Коронавирус пневмония. Такива са наблюденията на неврорентгенолога доцент Марин Пенков, началник на Отделението по Образна диагностика в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

По думите му, като се изключи че са по-чести, провокираните от вируса възпаления на белия дроб в този момент са и по-тежки, с по-голямо засягане на белодробния паренхим. Затова той поучава хората, които след шестия ден от началото на инфекцията към момента имат температура, даже да нямат други признаци, наложително да си създадат нагледно проучване. Рентгенолозите са забелязали, че когато получат зной, пациентите към този момент са с доста напреднала пневмония.

Отделението, което управлява доцент Пенков, сътвори нов протокол при образните проучвания на пациенти с потвърдена или хипотетична коронавирусна зараза. Изследването съчетава огромната информативна стойност на компютърната томография (скенер) и ниското лъчево натоварване, което носи една елементарна рентгенова фотография.



„ Скенерът ни дава доста повече данни за положението на белия дроб, за размера на провалите, типа провали, последствията, които остават върху пациентите, само че в същото време е обвързван с по-високо лъчево натоварване. Затова зададохме специфични настройки на компютърния ни томограф, които ни обезпечават най-много информация на „ лъчевата цена “ на една елементарна рентгенова фотография “, изясни доцент Пенков.

Той посочи, че първоначално, когато към момента е едва засягането на белия дроб, рентгенът може да бъде напълно естествен, а в същото време към този момент да са налице промени, по тази причина е по-добре да бъде изработен скенер.

За пациенти, които имат направление, нискодозовият скенер се покрива напълно от НЗОК.

В лечебното заведение са създадени и специфични коридори за обслужване на COVID-позитивни пациенти. Всеки работен ден от 8:00 до 9:00 ч и от 15:00 до 16:00 ч се извършват поръчки за хора със признаци на ковид, записани за осъществяване на рентгенографии и КТ (скенер) на бели дробове.

Те би трябвало да са се записали авансово на тел. 02/952 27 80. В упоменатите шпации не се извършват поръчки на хора без потвърдена коронавирусна зараза.

За съответните времеви шпации, коридорът сред Коронавирус зоната и служебния вход на клинична лаборатория е „ затворен “ и по него се придвижва само снабден личен състав на Отделението по Образна диагностика и пациенти с валидирани поръчки за осъществяване на проучване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР