Почти приключиха дейностите по фасадната реставрация на знаковата стара бургаска

...
Почти приключиха дейностите по фасадната реставрация на знаковата стара бургаска
Коментари Харесай

Още една стара сграда в Бургас блесна обновена

Почти завършиха дейностите по фасадната реституция на знаковата остаряла бургаска постройка на ул. „ Момина сълза “ №2, против Автогара Юг. Остават довършителни работи във вътрешните пространства.

Красивата постройка е въведена в употреба през 1901 година и от този момент не бе ремонтирана съществено. Това се случи в този момент със средства, извоювани с самостоятелен план към Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, подкрепят административно от Община Бургас. Но най-голямата заслуга е на притежателите, които демонстрираха интензивност и предпочитание за възобновление на постройката за нов живот.

Одобреният капиталов план включва осъществяване на енергоспестяващи ограничения – топлинно уединяване на външни стени, ремонт и топлоизолация на покрив, замяна на дограма и осветителни тела, утвърдени от Национален институт за недвижимо културно завещание ограничения за реституция и възобновяване на фасадните мазилки и декоративните детайли.

Тази е една от 11-те остарели здания в Бургас, чиято реституция ще приключи тази година с финансиране по същата стратегия.

 

* През последните няколко години Бургас радикално промени и усъвършенства своя образ, посредством обновлението на стотици остарели здания. Финансирането за тези действия пристигна главно по две посоки. На първо място това е националната стратегия за енергийна успеваемост, по която с пари от държавния бюджет в Бургас бяха санирани 200 жилищни блока, населявани от 40 000 души. Втори сериозен източник на обществени средства за такива планове е Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 - 2020 година Там може да се кандидатства за по-малки постройки, с до 35 обособени жилището в тях. До 2022 година в Бургас ще бъдат осъществени над 20 такива плана, подкрепени административно от Общината.

Очаква се рестартиране и на двете упоменати стратегии, с цел да може по тях да аплайват нови притежатели. Извън тях Община Бургас сътвори лична самодейност " Нов живот за старите фасади ". Чрез нея тя спомага на притежатели за ремонт на остарели здания по основните пешеходни „ Александровска “ и „ Богориди “, като приготвя, управлява плановете и води тежката връзка с Министерство на културата, защото в множеството случаи това са културни монументи.

Резултатът от осъществяването на такива ограничения за енергийна успеваемост е понижени сметки за отопление, икономисан въглероден диоксид в атмосферата, усъвършенстван външен тип на постройките, комфорт за техните жители и сигурност за преминаващите пешеходци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР