Почти необезпокоени от неуспеха на Ангела Меркел да състави правителство

...
Почти необезпокоени от неуспеха на Ангела Меркел да състави правителство
Коментари Харесай

Германците не се тревожат от политическия вакуум, поне засега

Почти необезпокоени от неуспеха на Ангела Меркел да сформира държавно управление след изборите през септември, доста германци одобряват умерено изгледите за още няколко месеца съдружни договаряния.

Страната е привикнала с продължителни преходи, само че този е най-дългият от обединяването през 1990 година От изборите минаха 87 дни, а малко на брой специалисти чакат да бъде формирано държавно управление преди март.

Лидерите от Европейски Съюз се притесняват от закъснение на интеграционните проекти в еврозоната, някои от които би трябвало да подсилят банковата система, а доста икономисти предизвестяват, че най-голямата стопанска система в Европа би трябвало да се реформира и да влага в широколентовото предаване на данни и инфраструктурата, с цел да остане конкурентоспособна.

Но като краткотраен канцлер Меркел гласоподава на срещите на върха на Европейски Съюз, Народното събрание приема законите, изисквани от интернационалните мандати, локалните управляващи се борят с молбите за леговище, а светлите вероятности в най-голямата стопанска система в Европа повдигат настроението.

" Не виждам особена разлика от преди ", сподели 36-годишната Надя Хелиг, държейки димяща чаша с греяно вино на коледен базар в Берлин. " Не е идеално, само че никой не се паникьосва. "

Вътрешното и външното търсене водят до постоянен стопански напредък, а въздействието от ниските кредитни лихви и тласъците на Европейската централна банка спомагат за рекордно високи равнища на претовареност и повишение на действителните заплати.

" Имаме работа и се радваме на коледните базари ", сподели Силвия, другарка на Хелиг. " Какъв е казусът? "

Институтът ИФО в Мюнхен увеличи своите прогнози предходната седмица и чака немската стопанска система да се разрасне с 2.6 % идната година - най-високото равнище от 2011 година, само че добави, че това може да бъде върховата точка.

Институтът за международна стопанска система в Кил сподели, че забавянето на съставянето на държавно управление " не съставлява стопански риск ", само че също по този начин насочи предизвестие в по-дългосрочен проект.
" Икономическият взрив може да наподобява добре, само че съдържа семената на рецесия. Мнението, че взривът е безопасен, в случай че потребителските цени са под надзор, е неиздържано ", сподели Щефан Котс от института в Кил.

Леко чувство за рецесия

Това, което усещат доста германци, опонира на мрачните предизвестия, отправени от коментатори предишния месец за задаваща се неустойчивост и даже нови избори, откакто Меркел, отслабена от загубата на гласове за сметка на крайната десница, беше унижена от неуспеха на договарянията за тристранна коалиция.

Сега тя ухажва социалдемократите, които са неохотни сътрудници, откакто гласоподавателите ги наказаха за шерването на властта с консерваторите на Меркел през последните четири години.

Преходът в Германия бледнее спрямо някои други сътрудници от Европейски Съюз като Белгия и Холандия, където постигането на съглашение за коалиция лиши 225 дни тази година.

" Подозирам, че въпреки всичко процесът ще отнеме известно време, само че хората, които приказват за неустойчивост, бъркат. Ние имаме устойчиво краткотрайно държавно управление, ефикасен парламент и народна власт, която действа доста добре ", сподели преподавателят по политика в Берлинския свободен университет Нилс Дидерих.

Крайнодясната партия " Алтернатива за Германия ", унизена от вътрешни битки, обърква някои прогнози и към този момент не съумява да се възползва от неналичието на уместно ръководство, макар че е третата по величина партия. Социологическите изследвания съвсем не са се трансформирали от 24 септември и демонстрират, че няма изключително чувство за рецесия.

Институтът ИФО сподели през вчерашния ден, че несигурността за конфигурацията на държавното управление нараства, само че че изненадващият спад на бизнес настроенията съгласно негово изследване през декември след рекордно високо равнище предходния месец не е нещо прекомерно извънредно.

Всъщност сезонно поправената безработица е на най-ниското равнище от 1990 година, а прогнозите за коледните продажби са удобни - немската асоциация на търговците на едро чака продажбите през празничния сезон да се усилят с 3 %, достигайки рекордно високо равнище.

Невъзмутима

Меркел, индиферентна както постоянно, се стреми да успокои гласоподавателите и вложителите, че нещата вървят обикновено в Германия, където множеството досегашни министри остават във краткотрайното държавно управление.

Дори се следи изумителна липса на чувство за неотложност що се отнася до договарянията, частично с цел да не бъдат отблъснати скептичните редови членове на социалдемократите.

Междувременно Бундестагът, долната камара на Народното събрание, се съгласи да продължи немските военни задачи в Афганистан и Мали и разиска тематики, вариращи от Брекзит до плануваните от " Сименс " съкращения на работни места.

Федералната конструкция на Германия значи, че огромна част от дейностите, засягащи елементарните хора, в това число работата по молбите за леговище, жилищните и образователните въпроси, се правят както всекидневно, без значение от Берлин.

" Дойче бан " пусна дълго забавяна скоростна влакова връзка сред Берлин и Мюнхен, което бе съпроводено от нормалните проблеми първоначално, а коледните базари бяха открити, въпреки и със засилени ограничения за сигурност след нападението предходната година.

Безизходицата не се отразява изключително върху договарянията за Брекзит, тъй като сред главните немски партии има консенсус за позицията на Германия и Европейски Съюз към Англия.

Плановете за промяна в еврозоната обаче са по-спорни, макар че Меркел сподели в понеделник, че се надява да реализира прогрес по въпроса до март.

" Главният вероятен негативен резултат е, че импулсът (за реформа) в Европа, който бе мечтан след гласуването за Брекзит, може да бъде изгубен ", сподели преподавателят по политика в Кьолнския университет Томас Йегер.

Социалдемократите, решени да оставят ясно своя отпечатък в вероятно съдружно съглашение с Меркел, поддържат по-голяма интеграция от нейните консерватори, само че са разграничени по въпроса дали да се съгласят на " огромна коалиция " с нея.

Техният водач Мартин Шулц поддържа предложенията на френския президент Еманюел Макрон за бюджет и финансов министър на еврозоната и желае " Съединени европейски щати " до 2025 година

" Единствената политическа рецесия в Германия е битката за установяване на посоката от главните партии, в частност социалдемократите ", сподели Дидерих. " Социалдемократите имат потребност от време, с цел да преодолеят това. " /БТА/

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (216)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР