Почти милиард мюсюлмани по света ще отбележат тази сряда главния

...
Почти милиард мюсюлмани по света ще отбележат тази сряда главния
Коментари Харесай

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Почти милиард мюсюлмани по света ще отбележат тази сряда основния ислямски празник - Деня на жертвоприношението, прочут още като Курбан Байрам.

В Саудитска Арабия празникът на жертвоприношението е кулминационната точка на хаджа, годишното мюсюлманско поклонение до светите места на Мека и Медина. Тази година там се събраха към 2,5 милиона вярващи, 2,5 пъти повече от предходната година, когато светът още не се беше възстановил от следствията от пандемията и обвързваните с нея санитарни и визови ограничавания.

Традиции:

Всеки мохамеданин, който има средства за това, е задължен да принесе в жертва животно, като един човек може да бъде стеснен до овца, а една глава добитък е задоволителна за група от до 10 последователи на исляма. В този случай животното би трябвало да е много младо и без физически недостатъци. Две трети от месото на жертвата би трябвало да се раздаде на бедните, а останалото отива за празничната софра на фамилията.

Жертвата се прави от мюсюлманите в памет на това по какъв начин оракул Ибрахим е бил подготвен да пожертва сина си Исмаил, с цел да потвърди лоялност към Бога. Но Бог, съгласно исляма, откакто изпита Ибрахим, спря ръката, вдигната над сина му, и изпрати бяло агне на Ибрахим, което беше принесено в жертва.

В дните на Курбан Байрам е всекидневно да се носят нови или най-малко по-добри облекла, да се върви на посетители, да се подаряват дарове и да се посещават гробовете на близки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР