Почти година след началото на извънредното положение в България компенсациите

...
Почти година след началото на извънредното положение в България компенсациите
Коментари Харесай

Държавата прехвърли на гражданите здравните вноски за локдауна

Почти година след началото на изключителното състояние в България обезщетенията за затворените бизнеси би следвало да са отработени, само че към тях изникват нови и нови недомислици. След като в последните дни се разбра, че за доста хора помощите са отишли непосредствено за покриване на задължения, в този момент излиза още един проблем - със здравните осигуровки за интервалите на неплатен отпуск, които за доста хора надвишават нормалните граници. Вече идват сигнали, че хора в насилствен престой без работа са останали и без здравни осигуровки.

Настоящите противоепидемични ограничения са в действие от края на ноември, само че едвам в този момент общественият министър Деница Сачева стартира да приказва, че хората би трябвало да платят здравните си осигуровки за интервалите на неплатен отпуск, с цел да не изгубят посред пандемията и правата си на платено от НЗОК лекуване. " Единствено отворен въпрос остава със здравните осигуровки. Здравни осигуровки дължат тези хора, които получават сега обезщетения, и би трябвало сами да заплатят здравните си осигуровки, с цел да не изгубят своите здравноосигурителни права след третия месец, в случай че не престават да не получават осигуровки. Но другояче всички други права са непокътнати ", разяснява министър Сачева на блиц надзор в обществената комисия в края на януари. Става дума за регламентиране на обезпечаването по време на неплатен отпуск и то, съгласно мнения на осигурителни специалисти пред " Сега ", не е толкоз изрично обвързване на служителя.

Според Кодекса на труда работодателят може да пусне служащ в неплатен отпуск единствено по искане на самия служащ. За този интервал не се дължат обществени осигуровки, само че би трябвало да се платят осигуровките за здраве. Въпросът е чие обвързване е заплащането им. Според закона за здравното обезпечаване когато неплатеният отпуск е по избор на обезпеченото лице и то не е обезпечено на друго съображение, вноската е напълно за негова сметка. Когато обаче неплатеният отпуск е заради индустриална нужда и престой, вноската е напълно за сметка на работодателя, гласи здравният закон. Трета догадка - като актуалната обстановка, в която нито служащият, нито шефът му са отговорни за насилствения престой, не е планувана.

Неплатеният отпуск поради противоепидемични ограничения не би следвало да попада в първата догадка - той не е по избор на служителя. Затова, съгласно специалисти по трудово законодателство, осигуровката не следва да е негово обвързване. От друга страна, работодателят също не взема решение самичък да спре бизнеса си. Правителството обаче и дума не отваря да поеме здравните вноски на тези хора, както заплаща на безработните с право на обезщетение за безработица. " Когато човек няма пари и 20 лева са доста. Сега парите, които са им дадени, би трябвало да ги върнат назад ", разяснява в Борислав Ханджиев, притежател на хотел. " Моята брачна половинка е с прекратени здравни осигуровки. В момента нямаме опция да ги платим, тъй като виждате - не работим ", споделя и Пламен Генов, притежател на заведение.

Здравната вноска за хората в неплатен отпуск тази година е 26 лева месечно. Според закона за здравното обезпечаване за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на обезпечаване на друго съображение, вноската се дефинира върху половината от минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица, т.е. 8% от 325 лева за 2021 година

По принцип до 30 работни дни неплатен отпуск на година се признават за застрахователен стаж, т.е. те се включват към отработеното време. Миналата и тази година със закона за изключителното състояние признаваният за застрахователен стаж неплатен отпуск бе продължен на 60 работни дни. Това прави съвсем три месеца за една година.

 

ГЛАВОБОЛИЯ

Хората, които би трябвало сами да внасят здравните си осигуровки, пoдaвaт в oфиcитe нa Haциoнaлнaтa aгeнция зa пpиxoдитe дeĸлapaция Oбpaзeц 7. Срокът и за подаването на декларацията, и за внасянето на осигуровките е дo 25-o чиcлo нa мeceцa, cлeдвaщ мeceцa, зa ĸoйтo ce oтнacят. Πлaщaнeтo ce пpaви пo cмeтĸa нa тepитopиaлнaтa диpeĸция нa HAΠ пo пocтoянния cи aдpec нa зaдължeния чoвeĸ. Здpaвнaтa внocĸa зa мeceц янyapи 2021 година тpябвa дa ce внece нaй-ĸъcнo дo 25 фeвpyapи 2021 година Caнĸциятa зa нeпoдaвaнe нa тaзи дeĸлapaция e oт 500 дo 1000 лeвa.

Здpaвнoocигypитeлнитe пpaвa нa гpaждaнитe, ĸoитo ce ocигypявaт зa cвoя cмeтĸa, ce пpeĸъcвaт, aĸo нe ca внeceни пoвeчe oт тpи дължими мeceчни внocĸи зa пepиoд oт 36 мeceцa. Πepиoдът ce бpoи дo нaчaлoтo нa мeceцa, пpeдxoждaщ мeceцa, в ĸoйтo лицeтo пoтъpcи мeдицинcĸa пoмoщ, плaтeнa oт Haциoнaлнaтa здpaвнoocигypитeлнa ĸaca.

Πpeĸъcнaти права се възвръщат при възнаграждение на вcичĸи дължими здpaвнoocигypитeлни внocĸи зa пocлeднитe 60 мeceцa.

 

 

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

В последните дни омбудсманът Диана Ковачева обърна внимание на пропуск в изключителния закон, поради който помощите по схемата " Запази ме " отиват непосредствено в джобовете на банки и компании за бързи заеми, тъй като не са изключени от обсега на приходите, които подлежат на запориране. Тепърва такова изключение ще се дописва в закона, а в това време доста хора останаха без приходи в рецесията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР