Почти година и половина след убийството на 87-годишния Стефан Янев,

...
Почти година и половина след убийството на 87-годишния Стефан Янев,
Коментари Харесай

Съпрузите - убийци от "Люлин", които държаха дъщерите си в плен, сега...

Почти година и половина след убийството на 87-годишния Стефан Янев, пред съда се изправят неговата щерка Мария Велева и брачният партньор и Свилен. Двамата са обвинени за това, че през февруари предходната година пребиха до гибел дядото на децата си.

Жестокото ликвидиране в столичния квартал „ Люлин” закупи огромен публичен отзив, защото малко преди да бъде премазан от пердах Янев взе участие в телевизионното предаване „ Съдебен спор”, написа "Трафик ".



Там той се оплака от щерка си, която го биела и тормозела, превзела жилището му и най-важното: държала децата си под ключ, без да им разрешава да вървят на учебно заведение, да излизат или да се занимават с нещо друго от ползите на родителите си.

Според съседите на фамилията Мария, Свилен и трите им дъщери са посещавали фракция, която обаче по този начин и не беше открита след задържането на родителите. Стефан беше погубен броени дни след излъчването на предаването, в което той споделя какво тъкмо вършат щерка му и нейният брачен партньор.

По време на снимането на въпросния епизод Мария Велева се държи нападателно, крещи истерично и отхвърля да отговори на каквито и да било въпроси.

Стефан не бил открит от познати няколко дни. След подадени сигнали тялото му е открито на общ балкон, наоколо до жилището, в който живеели щерка му Мария, дружно със брачна половинка си Свилен и трите им девойки. Задържани незабавно са дъщерята на убития и нейният брачен партньор.



След убийството трите дъщери на Мария и Свилен – на 13, 14 и 19 години бяха поети от обществените служби. Наложи се обаче девойките да бъдат разграничени, защото най-голямата от тях към този момент е пълнолетна и няма по какъв начин да бъде приютена в дом за сираци. Експертите, които работеха с дъщерите на арестуваните бяха безапелационни, че девойките са асоциални, нямат никакви умения за връзка и са били напълно изолирани от естествената среда.

Още след убийството съседи на фамилията описаха, че издевателството над пребития до гибел е бил непрекъснат. Барбара Ангелова, която живее в същия блок изясни, че доста пъти са подавани сигнали против Мария Янева и брачна половинка и Свилен, само че в никакъв случай не са взимани ограничения, тъй като обществените и полицията не са били допускани до жилището.

Друга съседка Йосифка Тихомирова беше разказала, че за последно е чула скандал в жилището на 18 февруари 2018 година Тя изясни, че тогава е подаден и сигнал до полицията. Съседите твърдяха, че към обществените служби са подавани голям брой сигнали, поради децата, които са държани в изолираност. Всеки път, обаче, Мария отказвала да отвори вратата и да ги допусне вътре. От Социалните обявиха, че сигнал е подаван единствено веднъж. Това било на 15 февруари 2018, когато не били позволени до жилището и в тази ситуация нямало какво да създадат.

След като съпрузите бяха арестувани, двамата направиха опит Мария да излезе на независимост, като Свилен поеме цялата виновност за убийството. Прокуратурата обаче беше безапелационна, че в жестокия побой са взели участие и двамата обвинени и виновността би трябвало да бъде понесена както от мъжа, по този начин и от дамата.



Убийството на 87-годишния Стефан породи доста въпроси, свързани най-много с трите деца, които са с тежки душевен контузии, които евентуално постоянно ще бележат живота им.

Историята породи въпроса по какъв начин може едни деца да бъдат държани в цялостна изолираност години наред, да има сигнали против това и ограниченията, които обществените служби могат да вземат да се лимитират до едно позвъняване на вратата и въпроса „ Може ли да влезем?”.

И евентуално като доста други и Стефан е можел да бъде избавен, тъй като в фамилията на Мария и Свилен Велеви е давало голям брой индикации, че нещо не е наред и че е допустимо да се стигне до прекаленост.

Системата обаче за следващ път не е съумяла да помогне, а Янев като доста други е повярвал единствено и само на телевизионните излъчвания. За страдание обаче краят на историята е драматичен – един погубен човек и евентуално три живота, които в никакъв случай няма да бъдат „ нормални” и „ пълноценни”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР