Почти една трета от брокерите за 2016 г. са реализирали

...
Почти една трета от брокерите за 2016 г. са реализирали
Коментари Харесай

БАЗБ Твърденията че таксите на КФН ще доведат до фалити са манипулация

Почти една трета от брокерите за 2016 година са осъществили доходи, които не могат да покрият разноските им

Твърденията на някои сътрудници, че че плануванаъа такса в Закона за изменение и допълнение на закона за Комисия за финансов контрол за застрахователните брокери ще докара до банкрут на огромна част от дребните брокери, са манипулативни и целят отсрочване или закъснение на приемането на Закона и надлежно на усилването на контролните функционалности на КФН. Това оповестиха в преднамерено писмо до ИНСМАРКЕТ от Българската асоциация на застрахователните брокери (БАБЗ). Оттам упрекнаха сътрудниците си от Асоциацията на застрахователните брокери в България (АЗББ) и Обединени застрахователни брокери (ОЗБ) в опит за манипулиране на публичното мнение.

От БАЗБ са създали калкулации на база на параметрите за активността на дребен брокер, съгласно които при сегашната такса за контрол и при приблизително заети по 5-7 чиновници в брокера, към сегашния миг 102 брокера не би трябвало да съществуват.

Почти една трета от брокерите през м.г. са осъществили доходи, които не могат да покрият разноските им за 2016 година:

Средно годишни разноски на дребен осигурителен брокер*

Разходи за наем на помещение:

3 000 лева

Разходи за личен състав - заплати, осигуровки, бонуси и други (при приблизително 6 човека)

36 000 лева

Други разноски - електричество, отопление, консумативи, техника и други

12 000 лева

Разходи за длъжностен автомобил

3 000 лева

Разходи за поддържане на лиценз

1 500 лева

Общо разноски:

55 500 лева

Минимален премиен доход осъществен от дребен брокер, който е задоволителен за покриване на годишните му разноски от приблизително 55 000 лв..**

286 958 лева

*При образуването на разноските е взета информация за осреднени годишни разноски на брокери със подобен профил, членове на БАЗБ.
*Възнаграждението на брокера от осъществения премиен доход е на база осреднена комисионна от 19,1% за 2016 година
*Използваните данни са от формалната статистика на КФН за активността на застрахователните брокери за 2016 г.

Единственият логически извод е, че тези брокери, които работят и през актуалната година, не зависят от таксата за контрол, а от ефикасната си работа. В случая може да се влезе в хипотезата, че такива брокери работят укривайки част разноските си т.е. са генератор на сива стопанска система, заключават от БАЗБ.

Относно пропорционалността на таксите, БАЗБ показва мнение, че таксата за реализиране на общ финансов контрол, който включва обработката на настояща и периодическа информация и осъществяването на инспекции на поднадзорните лица е държавна такса, избрана със закон – чл.27, ал.1, т.9 ЗКФН. Съгласно чл.2 ал.1 и 2 от Закона за държавните такси. Последните могат да бъдат пропорционални и елементарни. Пропорционалните такси се дефинират върху цената на документа или услугата, а простите такси се дефинират въз основа на нужните материално-технически и административни разноски по даване на услугата.

С решение № 4 от 04.07.2013г. по к.д. 11/2013г. Конституционен съд на Република България се е произнесъл, че (1) такса се заплаща против осъществена услуга и размерът се дефинира предвид на разноските за осъществяване на услугата и (2) за всяка обособена услуга и активност следва да се дефинира заплащането на една такса. Само когато обособените действия по даването на една услуга са ясно разграничени една от друга и обособени, е възможно определянето на няколко обособени такси за всяка една от обособените елементи. В практиката си Върховен административен съд се е произнасял неведнъж, че разграничителният аршин за установяване на разнообразни размери на таксите според от правните субекти не е имущественото положение на лицата, а разноските по осъществяване на услугата.

Припомняме, през вчерашния ден ИНСМАРКЕТ разгласява мнението на доцент Йото Йотов по отношение на измененията в Закона за КФН, засягащи таксите за поднадзорните лица.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР