Почти две трети от жителите на европейските градове подкрепят забрана

...
Почти две трети от жителите на европейските градове подкрепят забрана
Коментари Харесай

63% от европейците искат забрана на бензинови и дизелови автомобили

Почти две трети от жителите на европейските градове поддържат възбрана за продажба на нови бензинови и дизелови коли след 2030 година, съгласно ново изследване на YouGov, представено от БГНЕС.
Онлайн изследването е извършено измежду хора от 15 града в 8 страни, сред които Париж, Будапеща и Лондон, дали поддържат прекратяването на продажбата на бензинови и дизелови коли. Най-голямата поддръжка идва от Рим, където 77% от хората желаят в бъдеще да се продават единствено коли, негенериращи излъчвания, заяви Евронюз. Средно 29% от хората, живеещи в тези градове, споделят, че се опълчват на концепцията, а 8% споделят, че не знаят.
Това лято Европейската комисия е подготвена да предложи по-строги ограничавания на излъчванията от транспортните средства. Поетапното унищожаване на колите с мотори с вътрешно горене е една от опциите, които се преглеждат в идния обзор на стандартите за CO2 от леки и лекотоварни коли.
По-рано тази година Дания, Белгия, Ирландия и шест други страни от Европейски Съюз също настояха комисията да дефинира дата за етапа на моторите с вътрешно горене.
TransportEnvironment (T&E), основана в Брюксел акция, упълномощила изследването, споделя, че това демонстрира, че европейците са подготвени да преминат към „ подвижност с нулеви излъчвания “.
„ От Барселона до Краков има необятна поддръжка за преустановяване на продажбите на коли с изкопаеми горива в Европейски Съюз “, споделя Юлия Полисканова, топ шеф на бранша за транспортни средства и електронна подвижност в T&E.
„ Хората в градовете са най-изложени на токсични равнища на замърсяване на въздуха и не желаят моторите с вътрешно горене да се продават по-дълго, в сравнение с е належащо. “
 Маските за еднократна приложимост - екологична бомба със закъснител Маските за еднократна приложимост - екологична бомба със закъснител
Покриването на лицето към този момент е законово условие на доста публични пространства в целия свят. Още преди да станат наложителни, маските...
Тя прибавя, че подкрепена от констатациите от изследването, Европейската комисия би трябвало да дефинира общоевропейска дата за преустановяване на продажбата на коли с мотори с вътрешно горене.
Проучването също по този начин пита респондентите какви съгласно тях са факторите, които би трябвало да се трансформират при продажбите на електрически коли, с цел да изпреварят бензина и дизела.
Цената е най-големият проблем за 55% от хората, които споделят, че считат, че това ще се случи единствено когато електрическите коли станат по-евтини за закупуване. Достатъчната инфраструктура за зареждане и обсегът също са измежду главните фактори, изброени в изследването.
T&E споделя, че цените за покупка към този момент бързо понижават, инфраструктурата за зареждане се " усилва " и обсегът на някои транспортни средства към този момент е над 300 км за едно зареждане. Групата прибавя, че бързият прогрес по тези фактори към този момент оказва помощ да се форсира растежът на продажбите на коли с нулеви излъчвания.
През 2020 година в Европейски Съюз са продадени повече от 1 милион електрически и хибридни автомобила. Това е съвсем три пъти повече в сравнение с през миналата година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР