Почти чисто нови автомати ще получат войниците в Сухопътни войски.

...
Почти чисто нови автомати ще получат войниците в Сухопътни войски.
Коментари Харесай

Българската армия ще получи нови автомати

Почти чисто нови автомати ще получат бойците в Сухопътни войски. Вече е предоставена поръчка за цялостна рационализация на всички автомати. Платена е и първата част от парите за възобновяване на калашниците.

Това заяви за вестник „ 24 часа “ командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков.

Модернизацията на автоматите ще бъде осъществена от казанлъшкия боен цех „ Арсенал “ и ще коства над 3 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Новите калашници на армията ще бъдат с съвременни телескопични приклади вместо досегашните дървени, ще бъдат изменени и предпазителите, тъй че бойците да могат да боравят с тях по-интуитивно. Освен това всеки автомат ще е осъвременен по този начин, че на него да могат да се закачат гранатомет, оптика, нощни и лазерни прицели, описа ген. Дешков.

Преди да бъде предоставена поръчката за „ новите “ български калашници за бойците, Сухопътни войски са поръчали смяна единствено на 120 автомата. Те са били тествани и утвърдени от всички родове войски, които влизат в състава на Сухопътните войски. Едва тогава била предоставена огромната поръчка.

Единственото, което ще остане непроменено, е калибърът на автоматите, който остава остарелият руски 7,62 мм. Армията обаче разполага с голямо количество муниции точно от този диаметър.

„ Всички калашници би трябвало да са осъвременени до 2,5 години “, заяви още ген. Дешков.

Така те ще дойдат при Сухопътни войски съвсем по едно и също време с новите бронирани бойни машини „ Страйкър “, които България поръча на Съединени американски щати този месец.

„ Три са най-спешните планове за рационализация на сухопътните войски “, сподели ген. Дешков.

Модернизирането на автоматите „ Калашников “ е част от персоналното съоръжение на бойците.

Ако нямаме самостоятелен цялостен превързочен пакет, автомат, на който могат да се закачат оптични принадлежности и лазерни целеуказатели, в случай че няма връзка с другите бойци, в случай че няма задоволително количество муниции, боецът е просто една цел. Всеки би трябвало да има и обикновени средства за оцеляване във всевъзможни атмосферни условия, да може да си стопли самичък храната, без да търси кухнята на батальона, да е с подобаващите облекла. И това са главните неща за 2024 година, сподели още ген. Дешков.

През идната година Сухопътни войски са подготвени да стартират и покупко-продажбите за покупка на нови 155-милиметрови гаубици по стандартите на НАТО, както и система за противовъздушна защита на равнище бригада. Проектът за гаубиците е по-напреднал и при отпущането на средства в бюджета военните могат да го стартират в границите на 1-2 месеца. Целта е да бъде превъоръжен един артилерийски дивизион, а предстоящата стойност на договорката ще е 400-600 млн. лева

Пак за 2024 година се планува и задвижване на плана за пазаруване на нова система за Противовъздушна отбрана. Той към този момент обаче бил по-изостанал от този за гаубиците, където оставало единствено да се изпрати искане за обвързващи предложения към подбраните реализатори. И пазаруването на Противовъздушна отбрана обаче можело да се случи в границите на идната календарна година.

Засега в идващите 10 години не се възнамерява промяна на танковете и Сухопътни войски ще употребяват Т-72. Тези танкове обаче сега се модернизират - сменят всичките им датчици и електрониката, тъй че да са съвместими с новата техника, която се купува. Договорът за рационализация на Т-72 бе подписан още от третото държавно управление на Бойко Борисов. До момента с осъвременените танкове е въоръжен един батальон.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР