Почти 7 години след затварянето на фалиралата впоследствие Корпоративна търговска

...
Почти 7 години след затварянето на фалиралата впоследствие Корпоративна търговска
Коментари Харесай

КС отмени поправките на Пеевски, свързани с КТБ

Почти 7 години след затварянето на банкрутиралата след това Корпоративна комерсиална банка (КТБ) Конституционният съд (КС) 7 от множеството разпореждания, които Народното събрание постфактум сътвори в Закона за банковата неплатежоспособност (ЗБН), с цел да уреди другите проблеми, зародили с оповестената в неплатежоспособност банка.

С два от анулираните в четвъртък днес текстове на процедура се придава противоположна мощ на всички промени за банковата неплатежоспособност от 2015 година и 2018 година и с отпадането им целият пакет от промени, изработен през тези две години, няма да важи за проблема " КТБ ",.

Kонституционните съдии са единомислещи, че това е изключително законодателство, основано единствено за една банка и несъвместимо с съществени правни правила. Докладчик по делото е Красимир Влахов.

Президентът наложи несъгласие на пакета промени от 2018 година на депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, но след превъзмогването му Румен Радев не сезира Конституционния съд. Така поправките бяха атакувани пред Конституционен съд от Висшия адвокатски съвет. Конституционен съд възприема съвсем всички причини на адвокатурата.

За един от законовите текстове Конституционен съд написа, че е неразбираем до степен на неяснота. 

За противоконституционни са оповестени и наредбите, с които бяха въведени нови искове " за връщане на имущество в масата на несъстоятелността ". Те могат да се отнасят за всяко имущество, предоставено от банката на неин дебитор, както и за имущество, послужило за поръчителство в интерес на банката, без значение от броя на междинните прехвърляния.

С друга от отмените разпореждания бяха въведени нови учредения за нищожност на покупко-продажби, при които взимане с генезис от банката е трансферирано на трето лице, без значение от броя на прехвърлянията, " в случай че вследствие на тази договорка в патримониума на лицето, разпоредило се с вземането, не е постъпило в рационален период имущество - парични средства или актив, друг от взимане за цена по договорка, пропорционално на трансферираното взимане ". И Конституционен съд споделя, че и за нея са годни изводите за засягане на безграничен кръг лица.

След публикуването на решението в " Държавен вестник " и влизането му в действие ще бъдат обновени десетки каузи, които чакаха произнасянето на конституционните съдии.

Голяма част от решението си Конституционен съд посвещава на противоположното деяние, което беше придадено на измененията в ЗБН, като в един от случаите - 3 години след привършване на правните отношения, които се преуреждат.  " В актуалните правни системи правилото, че законовите правила работят отсега нататък, е значима гаранция за предвидимост на правния ред и детайл от правната сигурност ", написа Конституционен съд. Съдиите дефинират като конституционно нетърпимо законът да планува с назад деяние неподходящи правни последствия за тези, чието държание е било съобразено с настоящата нормативна уредба.

Съдиите категорично декларират, че всички промени са направени поради една банка - КТБ и това е недопустимо.

" Тъкмо тъй като оспорените разпореждания се отнасят до едно съответно произвеждане по банкова неплатежоспособност, като резултат те влияят върху тъкмо избрани частноправни връзки (която цел е показана от законодателния орган като важен публичен интерес), при което е конституционно нетърпимо страната да се намесва в тях и да ги урежда по метод, който тя смята за обективен и уместен, облагодетелствайки едната страна във щета на другата. Такова влияние на страната върху връзки сред равнопоставени субекти, които връзки съгласно българското законодателство се основават на правилата на автономност на волята и независимост на договарянето, е несъвместимо с правовата страна ", завяват конституционните съдии.

В решението се акцентира, че защото стабилността на банковата система е от решаващо значение за стопанската система, страната и обществото, на Българска народна банка са вменени отговорности за " обезпечаване на надеждно и несъмнено ръководство на банките и на рисковете, на които те са изложени или може да бъдат изложени, както и за поддържане на съответен на рисковете личен капитал ". Освен това Българска народна банка контролира и реализира контрол върху активността на другите банки. Като в решението се цитират отчети на самата Българска народна банка и на интернационалните инспектори за КТБ.

" В случая с КТБ (...) заплахата от несъстоятелност заради необезпеченост на предоставените заеми, е била налице надалеч по-рано (като освен това е била известна или е следвало да бъде известна на надзорния орган), заради което в последна сметка оповестяването на банката в неплатежоспособност е функционалност освен на неприятното ѝ ръководство, само че и на евентуално проявено безучастие от страна на Българска народна банка посредством банковия контрол ", пише КС.

И продължава: " В този смисъл приемането от страната в лицето на законодателния орган на оспорената законова уредба, нарушаваща по конституционно непоносим метод съществени правни правила и законно добити права, е провокирано и от пасивното държание на самата страна при практикуване на надзорните ѝ функционалности за поддържане стабилността на банковата система. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР