Почитта на православния свят към иконите на Божията майка и

...
Почитта на православния свят към иконите на Божията майка и
Коментари Харесай

Изложба разкрива обединяващата сила на чудотворните образи на Божията майка и светците

Почитта на православния свят към иконите на Божията майка и светиите е изключително мощна. Те са връзката при общуването с Бога, по тази причина точно към тях вярващите насочат молитвите си по разнообразни мотиви. " Живата религия в чудотворните облици на Божията Майка е свързващата нишка сред църкви и манастири на Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви " – отбелязва Снежана Йовева, шеф на Държавния културен институт към министъра на външните работи,по мотив постерната галерия " Чудотворни икони и свети мощи на Балканите ". Експозицията е дело на откриватели медиевисти от Центъра за славяно-византийски изследвания " Проф. Иван Дуйчев " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", с поддръжката и партньорството на.

Фототипната комбинация, чието разкриване е на огромния християнски празник Успение Богородично (15 август), в изложбеното пространство на Културен център " Тракарт " в град Пловдив, е самобитен роман за чудесата, свързани с чудотворните икони и Светите мощи от другите балкански манастири.



" На Балканите всички би трябвало да търсим разговор, доста повече в сравнение с борбата, до която доста постоянно се стига – отбелязва още Снежана Йовева.

 Снежана Йовева
– Вярата и съхранението на тази памет – през манастирите, през човешките разкази за чудото, са едно извънредно положително обръщение за това. И вие ще видите в тези 24 постерни пана този роман – от Манастира " Св. Йоан Владимир " край Елбасан – Албания или Бигорския манастир – Република Северна Македония или от Рилския манастир и чудодейността на Светите мощи и поклонението пред чудотворната икона на Света Богородица. Струваше ни се значимо да се показа тази групова памет за чудото и да накараме хората да се обръщат към Бога и вярата малко по-уверено. “

От откриването ѝ предходната година до този миг галерия та  участва в стратегиите на дипломатическите ни задачи по света и се радва на засилен интерес. В началото на тази година тя гостува на Българския културно-информационен център в столицата на Северна Македония – Скопие, като изведе на напред във времето чудесата, свързани с иконата на св. Йоан Предтеча в Бигорския манастир и съхранените мощи на св. Климент Охридски в църквата " Св. Пантелеймон " в Охрид. Преди това тя бе показана в Белград, в Берат и Тирана, а по-късно в Южна Африка, Италия, Швейцария и Беларус.



" Пътят на тази галерия е извърнат към света , в случай че може по този начин да го обобщим – показва Снежана Йовева. – Премиерата ѝ беше през август (2021 г.- бел. ред), в навечерието на огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица, в обновената ни изложба " Мисията " към Министерство на външните работи. Във всички наши дипломатически задачи, освен на балканските страни, само че и на всички места, където има интерес към нея, може да бъде показана. Освен на български език, тя е и на британски. "

На откриването на изложбата в Пловдив ще бъде показан и двуезичен азбучник с разказите за чудотворните икони и свети мощи на Балканите.

Още за почитта на българите към чудотворните икони с лика на Божията майка и светиите можете да прочетете и.

Съставил: Дарина Григорова

Снимки: Фейсбук / @culturalinstitute.mfa, vaticannews.va
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР