Почитателите на бившия италиански министър-председател Силвио Берлускони се сбогуваха с

...
Почитателите на бившия италиански министър-председател Силвио Берлускони се сбогуваха с
Коментари Харесай

Италия се сбогува с Берлускони

Почитателите на някогашния италиански министър-председател Силвио Берлускони се сбогуваха с него в Милано на държавно заравяне, с което се затваря една 30-годишна глава от историята на страната.


Ковчегът на медийния магнат, декориран с бели и червени рози, беше пренесен през града от вилата му в Аркоре до готическия храм Дуомо, а опечалените ръкопляскаха и ръкомахаха по целия маршрут, съобщи Агенция Франс Прес.


След това ковчегът беше импортиран в катедралата, съпроводен от почетен часовой, а фамилията му вървеше зад него.

Хиляди поддръжници на магната - в това число делегация от футболния му клуб " Монца " - следиха на големи екрани, ситуирани на площада, по какъв начин архиепископ Марио Делпини води церемонията за Берлускони, който умря в понеделник на 86-годишна възраст.


" Когато един човек е политик, той се пробва да завоюва. Има хора, които го превъзнасят, и такива, които не могат да го понасят ", сподели Делпини в проповедта си.

" Но в този миг на сбогуване и молитва, какво можем да кажем за Силвио Берлускони? Той беше човек: с готовност за живот, с готовност за обич, с готовност за наслада ", добави той.

30-годишната Лучия Диеле, почитателка на Берлускони от Апулия в южната част на Италия, го дефинира, като " най-великия политик в историята на Италия ".

" Той оставя голяма празнина, която е невероятно да бъде запълнена. Джорджа Мелони е превъзходен министър-председател, само че никой няма да заеме мястото на Силвио ", сподели тя пред катедралата.

Италианският президент Серджо Матарела, Мелони и съпартиецът му от обединението Матео Салвини, началник на крайнодясната Лига, участваха на погребението, а Европейският съюз беше показан от своя комисар по стопанската система Паоло Джентилони.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан също присъстваше, дружно с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани и иракския президент Абдел Латиф Рашид.

Най-дългогодишният министър председател в следвоенната история на Италия, избран отново в Сената предходната година, Берлускони беше преследван от голям брой правни и полови кавги и прочут с спорните си гафове на интернационалната сцена. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР