Почистващи роботи от ново нивоВъв времена, в които е на

...
Почистващи роботи от ново нивоВъв времена, в които е на
Коментари Харесай

iRobot Roomba 896 и Roomba 696

Почистващи роботи от ново равнище

Във времена, в които е на разположение първият робот, получил поданство, а за изкуствен интелект и за методът, по който той ще въздейства на живота ни отсега нататък, се приказва всекидневно в новините, някак си роботите за разчистване станаха нещо незаменимо за много фамилии. И в случай че преди време това беше по-скоро екзотика, то сега на пазара има разнообразни класове, много марки, които ги оферират, както и доста нови решения, които вършат работата им и ръководството доста по-добри.

Наред с обичайните компании, произвеждащи битови електроуреди, един от най-силните играчи на пазара остава iRobot- американската компания, която за разлика от всички останали, се е посветила главно на производството и патентоването на технологии, свързани с роботите. Компанията, основана от учени, експерти по роботика от MIT продължава да се концентрира върху научно-изследователски и военни разработки, които и до през днешния ден са главен акцент в работата и. Технологиите, вложени точно в тези планове, в следствие се интегрират в уредите за крайни консуматори, с които iRobot в действителност става известен. Именно тази романтично-военна част от историята на компанията ни кара всякога да поглеждаме с необикновен интерес, когато тестваме техен  нов артикул.

Но малко за хората, които до в този момент не са имали сходен робот

Тествали сме разнообразни модели, освен това на не малко производители, и самоуверено можем да кажем, че „ новият член на фамилията ” едва ли ще промени коренно качеството на живота. Роботизираната прахосмукачва обаче е незаместим асистент в семейството, тъй като тя действително прави активността си съвсем без ваша интервенция. Така от една страна тя ви обезпечава повече свободно време, тъй като работи вместо вас, а от друга ви икономисва една досадна ежедневна активност. Наистина удоволствието да се прибереш вкъщи след работа, а някой да е събрал всички трохи, прахоляк и четина от кучето от пода е несравнимо. Същият някой почиства след нахлуването на фамилията ви с кални обувки или деликатно събира мъхчетата от килима, до момента в който вие четете книга. Вариантите са безчет, а нещата, както можете да видите в тази публикация стават и доста по-интересни с новите модели на iRobot.

Последните седмици в офиса и домовете ни гостуваха два от най-новите роботи на компанията – моделите Roomba 896 и Roomba 696, като в идващите редове на драго сърце ще споделим усещанията си от тяхната работа.



Дизайн

Външният тип и на двата модела е много подобен. Те са съвсем идентични по мярка и тегло, както и по лъчение. Отново на разположение имаме качествени материали, които са задоволително меки и без остри ъгли, с цел да не надраскат мебелите ви, когато минава около тях, а от друга са задоволително здрави, с цел да устоят на офанзивите на дребни деца, домашни любимци, инцидентни подритвания и така нататък И двата робота наподобяват пределно здрави и устойчиви, тъй че сходно и на други модели на iRobot които сме тествали, бихме предположили, че уредът ще може да се употребява много време, преди да се амортизира, а и в България има сервиз, който обслужва прахосмукачките iRobot – нещо безспорно значимо.



Важните преимущества  

Впечатляващо е по какъв начин без никакъв проблем роботите почистват към и под маси, столове, кревати, дивани, секции. Благодарение на интелигентните си датчици те не се заплитат в кабели или ресни на килими, а когато изразходват заряда на своята батерия – сами намират зарядната станция, на която се зареждат самички. Специални датчици, ситуирани в долната страна на робота, разпознават в точния момент свободното пространство и защищават робота от рухване по стълби. Roomba стопира, обръща се и продължава почистването в друга посока. Всъщност и двете машинки имат много датчици (по 42), които и оказват помощ да знае какъв брой нечисто място чисти, на каква повърхнина, какъв брой надалеч е от мебелите и от къде към този момент е предходна. Процесорът и пресмята с невероятна акуратност пътя, по който тя да мине, тъй че да изхаби допустимо минимум батерия, само че в същото време да е оптимално ефикасна и да остави чисто.

Новите модели работят с най-новото потомство на Dirt Detect, който ползвайки оптични и акустични датчици за различаване на по-силно нечисти с прахуляк, боклуци или четина зони и се концентрира върху по-доброто им разчистване, до момента в който въртящата се странична четка почиства прахуляк и боклуци по дължината на стените и в ъглите като част от 3-степенната почистваща система.



От iRobot и този път не за не запомнили една доста значима функционалност, налична и в двата им модела. Spot – това е режим, активиращ се с едно копче, който можете да употребявате, в случай че желаете да почистите нещо съответно. Разсипвате ориз в кухнята да речем, само че не желаете роботът да я чисти цялата, а желаете да ви е чисто на мига. И тъй като имахме подобен случай напълно действително, с цел да е по-автентичен теста, оставихме робота от горната страна, активирахме го и в границите на минута той събра всяко едно зрънце в зоната от 1м, която му бяхме задали.



Едно от другите значими неща, които безспорно са нужни при потреблението на прахосмукачка робот са виртуалните стени. Добрата вест е, че и двата модела имат такива в комплекта. За какво става въпрос? Ако имате по-голям хол или зона в дома ви, която не желаете да се почиства – поставяте стената, която е нещо като дребна колонка, и роботът не припарва до нея. Това може да е доста потребно, в случай че не желаете роботът да събере пъзелът на децата в детската стая, които са решили да го редят на земята или да разлее водата на кучето, побутвайки купичката му. Поставите ли виртуалната стена и двата модела, които ви представяме през днешния ден ще заобикалят невралгичните зони, оставяйки ги за вас.

Технически данни

Преди още да стартираме да преглеждаме двата, предоставени ни за тест робота, погледнахме техническите им характерности, с цел да забележим в действителност по какво се отличават. Споделяме го и с вас:

Roomba 896

Почиства повърхност до 150 кв.м с едно зареждане

Литиево-йонна батерия

Зареждане – до 3 ч

Енергийна консумация при зареждане – макс. 33 W

Енергийна консумация Stand-By режим – макс. 2 W

Размери (мм) 335 x 92

Тегло – 3,8 кг

Ниво на звук < 58 dB



Roomba 696

Почиства повърхност до 100 кв.м с едно зареждане

Литиево-йонна батерия

Зареждане – до 3 ч

Енергийна консумация при зареждане – макс. 33 W

Енергийна консумация Stand-By режим – макс. 2 W

Размери (мм) 335 x 93

Тегло – 3,6 кг

Ниво на звук < 61 dB

Както и сами виждате, гледайки тези характерности, предоставени ни от уеб страницата на производителя, съществени разлики сред моделите, които въпреки и от разнообразни серии за финален модел за 2017-а няма. Първият може да почиства по-големи пространства и е по-тих, само че в следствие не забелязахме тази разлика да се демонстрира по изключително очевиден метод. Да забележим въпреки всичко какво е особеното?



Почистването

И двата работят със запазената марка на компанията – технолгоията iAdapt. Именно тя е една от основните разлики, които отличават iRobot. Чрез нея, чистейки роботите се

приспособяват към разнообразни повърхности и ги почистват съответно. iAdapt сканира помещението до 60 пъти в секунда, с цел да следи дали е почистено цялото. И макар че на пръв взор Roomba 896 и Roomba 696 се движеха малко безредно, откакто ги пуснахме – установихме, че минават през всеки сектор по няколко пъти, с цел да подсигуряват цялостното разчистване.



В метода на разчистване е и една от главните разлики в двата модела, които другояче си наподобяват много. По-достъпната Roomba 696 работи с патентованата от компанията тристепенна система за разчистване, която включва три четки, специфичен резервоар AeroVac с вакуумен мотор и филтри, улавящи и най-дребните отпадъци, до момента в който в това време не разрешава връщането на прахови и други фини частици във въздуха.



Roomba 896 употребява по-съвременната тристепенна почистваща система Aero Force , построена от странична четка, която почиства чудесно в ъгловите зони и към краката на мебелите, както и на доста други мъчно налични места. Наред с това в основата на почистването са две противоположно въртящи се четки, с което се събират елементарно и по-големи боклуци, както и мощен AeroForce мотор, който подсигурява мощно абсорбция в контейнера на целия отпадък, намерил място на земята в дома или офиса ви и усилва силата до пет пъти.



Роботите към този момент са в мрежата



Освен дизайна и усъвършенстваната работа, едно от най-новите и впечатляващи неща, с които Roomba 896 и Roomba 696 могат да се похвалят е работата с мобилното приложение iRobot HOME. Благодарение на него нещата към този момент минават на ново равнище и контролът и програмирането на всеки от роботите става доста по-удобно, а контролът, даже когато не сме вкъщи-тотален. Всъщност това не е първият път, в който виждаме приложението, само че до в този момент това бе присъщо единствено на най-високия и най-скъпия клас на iRobot. В момента и двата модела работят съвършено, свързани към домашната мрежа, а това ви разрешава елементарно да настроите през мобилния си телефон график, в който роботите на чистят, както и да ги пускате когато и да е, в което желаете, даже и в случай че не сте до тях. Примерите, в които това може да ви е потребно са неизброими, само че приложението в действителност прави отлична работа и когато приказваме за елементарното ръководство на работа, даже когато сте до него. Чрез него можете да научите по кое време контейнерът на робота е цялостен, равнището на батерията, историята на почистванията, както и доста указания и отговори на постоянно задавани въпроси, които можете да имате към робота.



А какво в действителност има в комплекта?

Роботите идват в комфортни кутии, с които по-късно можете да ги пренасяте, ако желаете да ги покажете на някой – а най-вероятно ще желаете да извършите това. В тях прилежно са прибрани някои от най-важните неща, с които те работят. Roomba 696 има почистващо гребенче, с което можете да поддържате робота си във форма, без досадните заплетени косми по четките, един авариен филтър за AeroVac системата, зарядна станция, литиево-йонна батерия и една виртулана стена. Комплектът на Roomba 896 е съвсем същия, с тази разлика, че там разполагаем имате филтър за другата и по-нова система AeroForce.

Коя да изберем?  

Никога не е елементарно, когато би трябвало да сравняваш модели от разнообразни класове, само че тук е още по-трудно. Двата модела на iRobot работят чудесно и разлика в работата им в действителност можете да откриете и малко мъчно. Всичко опира до това какъв брой постоянно мислите да употребявате робота, както и какъв брой нечисти ще са пространствата, които почиствате с него. Няма по какъв начин Roomba 896 да не е с 350 лева по-скъп. Той е с по-новата и по-мощна Aero Force система, която по данни от производителя дава до 50% повече успеваемост. Факт е обаче, че при нашето прилагане Roomba 696 се оправи не по-малко добре и въпреки по-шумен също би ви приключил отлична работа. От една страна няма по какъв начин да кажем, че не е по-добре да вземете по-скъпия модел от по-висок клас, само че от друга – сигурно няма да съжалявате за направения компромис, в случай че сте решили да вземете Roomba 696.

И в двата случая ще се насладите на последните технологии в областта на роботите за разчистване и ще си имате правилен другар у дома, който ще ви оказва помощ, даже когато ви няма вкъщи. Wi-Fi в моделите и опцията за надзор през мобилно приложение е нещото, което ни хареса най-вече, с изключение на самото разчистване. По този метод контролът и връзката човек-машина е на доста по-високо равнище и единствено можем да поздравим iRobot за това решение – нека и във всички последващи модели има сходна опция.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР