Почина писателят Иван Симеонов, научи БТА от семейството. Поклонението ще

...
Почина писателят Иван Симеонов, научи БТА от семейството. Поклонението ще
Коментари Харесай

Напусна ни писателят Иван Симеонов

Почина писателят Иван Симеонов, научи Българска телеграфна агенция от фамилията. Поклонението ще е на 27 декември от 14 ч. в храма " Св. Седмочисленици ".

Иван В. Симеонов е създател на книгите " Моят Христос ", " В светлината на последното слънце ", " Видения в светлината ", " Сезони на един живот ", на трагичните поеми " Орфей, Евридика и любовта " и " Втора легенда за великия инквизитор ", драмата " Любовта на Саломе ", новелата " Завръщането на блудния наследник ", есетата " Мистерия на битието ", поетичния цикъл " Химни за мистерията на неизразимото ".

Наричаха го новоапостол на вярата и благородник на духа, а книгите му бяха определяни като единение на лирика, философия и вяра.

Последните " Химни " Иван Симеонов показа за 90-годишнината си. Определи ги като свършек на лиричен свят, създаван дълги години в смирена самотност.

Пишеше за провалите на постмодерното време на вещественост, за нуждата от избавяне на индивида като неповторима полезност, за задачата на изкуството и религията. Заявяваше, че авангардно през днешния ден може да бъде наричано единствено изкуството, което се въодушевява от казуса за избавителното ни видоизменение.

Постоянна тематика в светлата му мистичната лирика беше духовната еволюция, персоналната Голгота на свободните за избор сред положителното и злото хора. Големият въпрос на съществуването съгласно него беше каква душа връщаме на Създателя. Вярваше мощно в успеха на Любовта, в моралната и духовна истина на християнството, която ни прави същински свободни.

Носител е на премията " Златен век " на Министерството на културата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР