Почина изтъкнатият български литературовед проф. Никола Георгиев, обичан от поколения

...
Почина изтъкнатият български литературовед проф. Никола Георгиев, обичан от поколения
Коментари Харесай

Почина проф. Никола Георгиев

Почина изтъкнатият български литературовед проф. Никола Георгиев, обичан от генерации филолози в България. Той си отиде от този свят на 81-годишна възраст.

Проф. доктор Никола Георгиев Георгиев е емблема в българската хуманитаристика. Литературен критик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, журналист, държавник, той е създател на бележити аналитични, есеистични и научни произведения като "Теории и възгледи за лириката в Антична Гърция и Рим ", "Поява и одобряване на единно родово разбиране поезия ", "Българската национална ария (Изобразителни правила. Строеж. Единство) ", "Анализ на лирическата творба ", "Нова книга за българския народ ", "Сто и двадесет литературни години ", "Името на розата и на тютюна ", "Анализационни наблюдения ", "На повратки в село – или към света? ", "Литературни разбори ", "Почит и прочити. Литературознание на неограничените благоприятни условия ", "Учител по литература ли? Не съм от тях " и други

Роден е на 24 ноември 1937 година в гр. Казанлък. Завършва гимназия в София и българска лингвистика в Софийския държавен университет. През 1972 година пази дисертация на тематика "Лириката. Развой на понятието. Същност ". Той е лекар на филологическите науки с дисертация на тематика "Цитиращият човек в художествената литература ", професор по доктрина на литературата в Софийския университет, началник на Катедрата по доктрина на литературата към Факултета по славянски филологии в СУ (1991 – 1995).

Бил е преподавател по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания. Чете лекции по обща доктрина на литературата и културата, поетика, изразителност, разбор на литературното произведение, стихознание, фолклор, съветска литература, литературознанието на XX век. Въвежда нови трендове и подходи в интерпретацията на обособените произведения. Изследвания на проф. Никола Георгиев са оповестени в голям брой задгранични издания – на немски, полски, словашки, чешки, сърбо-хърватски език.

Проф. Никола Георгиев е Доктор хонорис идея на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски ", притежател на Хердерова премия за литература и на Националната премия за литературна рецензия "Иван Радославов и Иван Мешеков ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР